OČEKUJEMO SPEKTAKL / Zlatko Dalić i Ivan Perišić najavili utakmicu generacije protiv Argentine: 'Ovo će biti drugačije od Rusije'

Zlatko Dalić i Ivan Perišić pričali su o Messiju i Argentini

12.12.2022.
13:57
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija nalazi se u četiri najbolje reprezentacije svijeta! Vatreni su ponovno u polufinalu, nakon 1998., nakon Rusije i sada ponovno u Kataru.

Image
A SAD GAUČOSI /

Predstavljamo Argentinu: Vrijede dvostruko više od Hrvatske, ali i skoro isto toliko manje od Brazila

Image
A SAD GAUČOSI /

Predstavljamo Argentinu: Vrijede dvostruko više od Hrvatske, ali i skoro isto toliko manje od Brazila

Vatreni će se tako ponovno susresti s Argentincima; svi se dobro sjećamo susreta u skupinama 2018. godine, kada je Hrvatska slavila s uvjerljivih 3:0. Strijelci su bili Ante Rebić, Luka Modrić i Ivan Rakitić. Argentinci su svjesni hrvatske snage, a sukladno tome najčitaniji argentinski list, Ole, piše kako su njihovi reprezentativci pripremili neočekivani plan za Hrvate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmicu su na službenoj press konferenciji najavili Zlatko Dalić i Ivan Perišić.

Dalić i Perija djeluju iznimno smireni

Kakva je priprema za Argentinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatko Dalić: "Mi smo ušli među četiri reprezentacije svijeta, što je sjajan uspjeh. Jedna velika stvar je da mi dva SP-a zaredom ulazimo u četiri reprezentacije. Hoćemo i želimo više, igramo protiv sjajne momčadi koju predvodi Leo Messi. No, oni imaju veći pritisak od Hrvatske. Analizirali smo ih, znamo kako igraju i u kojem smjeru žele da ide utakmica. Ja sam optimist i vjerujem u naše igrače. Nećemo se puno prilagođavati protivniku, mi ćemo igrati svoj stil, igrat ćemo na rezultat".

Image
Foto: Profimedia

Kakav je osjećaj igrati polufinalu, drugi put zaredom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Perišić: "Osjećaj je predivan, dva SP-a za redom smo u polufinalu, ali hoćemo ući i u finale. Dat ćemo sve od sebe, Argentina kad igra za svoju zemlju, oni daju sve od sebe. Teško je uspoređivati s Engleskom u Rusiji. Puno toga ovisi o nama, ako mi budemo pravi, neće biti straha. Moramo biti prava ekipa, kao i protiv Brazila, onda neće biti problema."

Jesu li svi spremni, koliko su prijašnje utakmice ostavile traga na igračima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić: "Mi se jesmo potrošili, igrali smo dvije utakmice u produžetku. No, mi smo u polufinalu SP-a, mi o tome ne razgovaramo. Imamo snage, imamo volje, imamo energije. Mi u tom smjeru ne razgovaramo, znamo da ćemo dati sve od sebe. Tako će biti i protiv Argentine. Imamo dobru situaciju, nemamo nekih velikih problema koji bi nas trebali kočiti. Dečki su spremni, nadam se odmorni, a ja neću pitati jesu li umorni."

Image
Foto: Profimedia

Perišić: "Spomenuli ste Maroko, puno vas nije bilo zadovoljno prvom utakmicom, a evo gdje su oni dogurali. Svaka ekipa ima dobra krila i moramo pomagati protiv bilo koga. Moramo nastaviti u tom ritmu, pomagati obrani jer samo kao ekipa možemo osvojiti nešto. Nemamo neki poseban plan, moramo pokazati karakter, kako u obrani, tako i u napadu. Nadamo se pozitivnom rezultatu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedba susreta s Argentincima u Rusiji 2018. godine

Dalić: "Mi smo igrali jako dobro tu utakmicu, zabili smo pogotke iz svake naše šanse. Bili smo kompaktni, borbeni i čvrsti, ali sigurno ta utakmica neće biti ista kao ta. To je velika utakmica, za Argentinu i za nas. Ulog je puno veći, ulazak u finale. Sutra neće biti nikakve štednje, ni kalkulacija. Očekujem lijepu utakmicu, čvrstu i nadam se fer utakmicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

Messi i izbornik tada nisu čestitali Hrvatima...

Dalić: "Bila su velika očekivanja Argentine, to se dogodi. To je normalno u životu. Nisam ja nikome ništa zamjerio, netko reagira ovako, netko ovako. Gledali smo utakmicu protiv Nizozemske, bila je žustra. Bilo je puno nenogometnih natjecanja, a to ne želimo. Nadam se da će sudac imati stvari u svojim rukama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perišić je pogotkom Kanadi postao najbolji strijelac Hrvatske na velikim natjecanjima, a on kaže...

Perišić: "Puno puta sam rekao, nije mi bitan gol ili asistencija, bitno je da ekipa pobjeđuje. Tu sam u službi ekipe i napravit ću sve što traže od mene. Tako je bilo i ostat će."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li ovo biti najveća utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije?

Dalić: "Mi smo rekli da je za mene najveća utakmica protiv Engleske, kada smo se plasirali u finale. Mogla bi sutra biti najveća, najznačajnija utakmica za Hrvatsku jer bismo mogli ponoviti uspjeh od prije četiri godine. To bi bilo fantastično, ako ostvarimo pobjedu, to će biti najveća utakmica u povijesti reprezentacije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dalić: "Napravili smo analizu utakmice Nizozemska - Argentina. Messi je u velikoj formi, može sam riješiti utakmicu, ali ima sjajnu podršku, pogotovo u agresivnosti. Djeluju kao sjajan tim, dobro izbalanisrana ekipa. Imaju svoje kvalitete i prednosti. Igrali su na rezultat, nakon vodstva su se opustili i to ih je sigurno upozorilo. Sutra će biti oprezniji, kompaktniji i čvršći. Za njih je to velika utakmica, kao i za nas, ali je na njima veći pritisak. Veći dio stadiona bit će njihovi navijači, to je nama hendikep, ali se na to nećemo žaliti. Idemo uživati u nogometu, idemo igrati polufinale SP-a protiv sjajne ekipe koja ima jednog od najboljih igrača ikada."

Koliko je bitan učinak igrača s klupe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić: "Kad smo se spremali za ovo prvenstvo, rekli smo da imamo širinu. To se pokazalo točnim. Tko god je ušao, zamijenio nekoga napravio je dobar posao. Kod svih izmjena, mi smo pogodili. Sve smo te odluke donijeli zajedno i u svakoj situaciji smo dobili dimenziju više, što se pokazalo kroz rezultat. Imamo izbor, imamo širinu, što je jako bitno jer imamo rješenja na klupi."

Igrali ste s novom loptom na treninzima, ima li kakve razlike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perišić: "Boja je nova, malo su brži ovi baluni. Vidjet ćemo kako će to sutra proći, treba šutirati što više pa ćemo vidjeti."

Marokanski novinar pitao je Dalića o svojoj reprezentaciji i šansama male reprezentacije za napad na titulu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić: "Ja sam rekao puno puta, ponovit ću ponovno. Svatko u životu ima pravo na svoj san. Mislim da je Hrvatska prije četiri godine svim malima taj san omogućila i dala im za pravo da sanjaju. Prije četiri godine nitko nije očekivao da će mala Hrvatska biti u finalu. Potaknuti našim primjerom sve druge reprezentacije žive taj san. Tako ga živi i Maroko. Oni imaju sjajnu podršku i sjajno igraju. Prošli su Belgiju, Španjolsku, Portugal... Veliku reprezentaciju, imaju pravo nadati se da će biti najbolji, ali imamo i mi pravo. Ono što sam vidio od Ziyecha, igra sjajno, Mateo mi je puno pričao o njemu, sjajan igrač. Zašto ne igra u klubu, to je pitanje za nekog drugog."

Image
Foto: Profimedia

Engleskog novinara je zanimalo što Perišić misli o tome da bi pobjedom mogli umiroviti Messija u reprezentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perišić: "Vidjeli smo prije par dana da je Portugal s Cristianom izgubio. Bio je pet puta na SP-u i nije ga uspio osvojiti, Messi isto to pokušava. On će dati sve od sebe da dođu do finala i osvoje taj trofej. No, i mi ga želimo osvojiti i bit ćemo na sto posto. Neka bude prava utakmica i neka pobijedi bolji."

Izbornik o emocijama na utakmici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić: "To ste u pravu, i jedna i druga reprezentacija imaju veliku emociju. Kada vidite koliko je njihovih navijača i kako navijaju, to je fascinantno. Takva je i Hrvatska, samo je nas puno manje. Nogomet je takav kakav je, nosi puno toga. Od 32 reprezentacije ostale su četiri, ostat će dvije. Samo će jedni slaviti, samo će jedni biti pobjednici. I Hrvatska i Argentina imaju pravo na to. Bit će sjajna atmosfera i podrška. Vjerujem da će lijepe emocije i sreću na kraju pokazati Hrvati."

Kakav je osjećaj prije četiri godine bio pred polufinale, a kakav je sad? Ima li razlike?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perišić: "Razlika je u tome što smo se u Rusiji više umarali vraćajući se u hotel. Ovdje je sve blizu, bit ćemo spremni."

Poruka igračima...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić: "Moraju uživati, oni uživaju na treninzima, sastancima i utakmicama. Reći ću im da sutra uživaju. Došli su gdje možda i nisu očekivali, gdje cijeli svijet gleda što će napraviti jedna mala Hrvatska".

Izbornik Dalić je drugi put među četiri najbolje reprezentacije svijeta...

Image
Foto: Profimedia

Dalić: "Tada je bila drugačija situacija, nisam ovo mogao ni zamišljati. To da ću kao izbornik biti na dva svjetska prvenstva, da ću Hrvatsku voditi u finalu, sad u polufinalu. Mislio sam da je to mjesto rezervirano za neke druge face. Bog mi je dao prigodu i ja sam mu zahvalan. Ponosan sam na reprezentaciju. Nitko ovo nije očekivao, moj ponos je do neba. Sretan sam. Znam da imamo snove u životu, moj je bio da vodim Hrvatsku, da vodim svoj narod. Ovako visok san nisam imao."

Jesi li pričao sa suigračima iz kluba?

Perišić: "Nisam pričao s klupskim suigračima otkako smo ušli u nokaut fazu. Znam da žive za svoju zemlju i da žele igrati za nju".

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo