SVI NA NOGAMA / Pljušte reakcije nakon nezapamćenog skandala u Španjolskoj: Oglasili se 'pravi' Ronaldo, Messi, Neymar...

Image
Foto: Profimedia

Brojne nogometne zvijezde su na svojim društvenim mrežama stale u zaštitu brazilske zvijezde

22.5.2023.
9:41
Profimedia
VOYO logo

Valencia je u 35. kolu španjolskog prvenstva ostvarila pobjedu nad Real Madridom 1:0. Međutim, glavna tema nije bila sama pobjeda, već rasističke uvrede koje su navijači uputili Viniciusu Junioru (22), njegov crveni karton zbog fizičkog sukoba s Hugom Durom, koji ga je držao za vrat, te opći nered na stadionu Mestalla.

Image
ŽRTVA RASIZMA /

Vinicius nakon skandala novinaru: 'Jesi li ti glup?'. Obrušio i na predsjednika: 'Želim reakciju i kazne'

Image
ŽRTVA RASIZMA /

Vinicius nakon skandala novinaru: 'Jesi li ti glup?'. Obrušio i na predsjednika: 'Želim reakciju i kazne'

Vinicius se na većini španjolskih stadiona suočava s rasističkim uvredama, što ga navodi na razmišljanje o napuštanju lige. Nakon utakmice, objavio je poruku na Instagramu: "Nagrada koju su rasisti dobili je moje isključenje. Ovo nije nogomet, ovo je La Liga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilac je već nekoliko puta kritizirao La Ligu u svojim komentarima na uvrede koje prima, smatrajući da liga ne pruža dovoljnu zaštitu njemu i sličnim žrtvama. Na ove komentare odgovorio je Javier Tebas, predsjednik La Lige, putem Twittera.

'Uvijek rade sve kako bi zaustavili tamnopute ljude'

"Cijelu situaciju objašnjavaju ti oni koji ne bi trebali. Mi smo ti pokušali objasniti, no nisi se pojavio ni na jednom od dva sastanka koja si sam zatražio. Prije kritiziranja i vrijeđanja La Lige potrebno je informirati se. Nemoj dopustiti da te izmanipuliraju i budi siguran da razumiješ svačiju odgovornost i posao koji zajedno obavljamo", napisao je Tebas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinicius mu je odgovorio: "Ponovno, umjesto kritiziranja rasista, predsjednik La Lige napada mene putem društvenih mreža. Pričaš i ne čitaš, a tvoje natjecanje je potreseno. Pogledaj reakcije na svoje objave, iznenadit ćeš se. Opravdavanjem se izjednačavaš s rasistima. Nisam prijatelj s kojim ćeš pričati o rasizmu. Želim konkretne poteze i kazne. Hashtagovi me ne diraju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Justin Kluivert, napadač Valencie, također se osvrnuo na incident tijekom utakmice između Valencije i Reala, istaknuvši da je rasizam neprihvatljiv i izrazivši ispriku Viniciusu u ime Valencije. Richarlison, napadač Tottenhama i suigrač Viniciusa u brazilskoj reprezentaciji, napisao je:

"Uvijek rade sve kako bi zaustavili tamnopute ljude u dosezanju vrha. Porobljavali su, marginalizirali i ubijali. Ali nikada neće zaustaviti one koji su rođeni da bi bili veliki. Povijest zaboravlja štakore i prati tko se borio protiv zlih ljudi. Uvijek zajedno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tri godine od Georgea Floyda...'

"Tijekom utakmice Valencije i Real Madrida svjedočili smo scenama raširenog, namjernog i institucionaliziranog rasizma, jednima od najodvratnijih u povijesti nogometa.

Tri godine nakon što je svijet šokirao video brutalnog uhićenja Georgea Floyda, danas je cijeli svijet vidio događaj u kojem je Vinicius Junior sputan na kukavički, nasilan i neprihvatljiv način. Ovo je još jedan prikaz onoga što se vidjelo tijekom cijele sezone La Lige. Svijetu je postalo jasno da se u cijeloj Španjolskoj ne prihvaća mladu tamnoputu osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne prihvaća se da je najvažniji mladi tamnoputi igrač La Lige. La Liga je mjesecima prikriveno pristajala na ovu diskriminaciju, to je poruka svim španjolskim ljudima da ne žele imati najbolje ako su tamnoputi. Njih u La Ligu primaju sam ako su pomoćnici, a Vinicius to nikada neće biti na terenu ni izvan njega", stoji u objavi agencije koja zastupa Brazilca.

Legendarni Brazilac bijesan

Viniciusov sunarodnjak, umirovljeni napadač i jedan od najboljih nogometaša u povijesti, 'pravi' Ronaldo, koji je i sam vlasnik Real Valladolida, jednog od prvoligaša, stao je u obranu mlade zvijezde Reala: "Novi primjer rasizma u La Ligi. Dok nema kažnjavanja, bit će rasizma. Neprihvatljivo je da suci, Španjolski nogometni savez i vlasti ne reagiraju i da navijači plješću ovakvom apsurdu. Vini, računaj na mene u svojoj borbi. U našoj borbi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O incidentu se oglasio i Savez: "Savez je zgrožen ovime što se dogodilo i svjestan da se takva mišljenja moraju iskorijeniti. Stoga tražimo hitno aktiviranje protokola kako bi se pokrenule najstrože mjere." Pozvali su klubove na suradnju s ciljem zaustavljanja rasističkih događaja".

Na svojim društvenim mrežama oglasili su se i Dani Carvajal, Federico Valverde, Reece James, Eduardo Camavinga, Eder Militao, Rodrygo, Neymar, Antonio Rudiger i, među ostalima, Kylian Mbappe. "Nisi sam. S tobom smo i podržavamo te", napisao je Mbappe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju 28. svibnja od 20 sati ekskluzivno na PLAY Premiumu gledajte najveći FNC-ov event do sada koji će se održati Areni Zagreb! Ivan Erslan, Satoshi Ishii, Filip 'Nitro' Pejić, Ivica 'The Terror' Trušček i Marko 'Skull Crusher' Bojković samo su dio onoga što Vas očekuje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo