KREĆE NOGOMETNA EUFORIJA / Mjesec dana do Eura 2024. Ovo su rekordi koji bi se mogli srušiti, do jednog bi mogao i Modrić

Image
Foto: Profimedia

Zabije li hrvatski reprezentativac, pretekao bi Ivicu Vastića koji je 2008. u dresu Austrije bio strijelac s 38 godina i 257 dana

14.5.2024.
6:07
Profimedia
VOYO logo

Europsko nogometno prvenstvo počinje za točno mjesec dana. Još su ostale samo finalne utakmice europskih natjecanja te domaćih prvenstava i Kupova, a onda se sav fokus seli na Njemačku.

Image
U 10 GRADOVA /

Euro 2024.: Ovo je sustav natjecanja prvenstva u Njemačkoj

Image
U 10 GRADOVA /

Euro 2024.: Ovo je sustav natjecanja prvenstva u Njemačkoj

Nakon Svjetskog prvenstva u Kataru koje je s postignuta 172 gola oduševilo kao najefikasnije Svjetsko prvenstvo ikad, Europsko prvenstvo u Njemačkoj moglo bi ispisati nove stranice nogometne povijesti. Kataru je u njegovom rekordu pomogao VAR zbog kojeg je izveden rekordan broj penala, nešto što bi lako mogli vidjeti i na njemačkim terenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi očekuju spektakularan turnir koji bi mogao bi srušiti nekoliko rekorda, a najugroženiji među njima su oni koje drži francuska reprezentacija. Na Euru 1984. godine, Francuzi su zabili najviše golova na jednom turniru (14). Michel Platini je zabio njih devet, a iste godine je zabio i najbrži hat-trick u povijesti kontinentalnih natjecanja budući da je mrežu Jugoslavije zatresao tri puta u razmaku od 19 minuta.

Rekord reprezentacije Francuske teško će ostati aktivan budući da će ove godine biti odigran i nešto veći broj utakmica, pogotovo onih reprezentacija koje će 'pucati' na sami vrh poretka. U tom smislu svakako je Kylian Mbappé jedan od favorita za 'skidanje' Platinijievih rekorda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj 2024.

Godine su bitne

Svoj rekord mogao bi pojačati i Cristiano Ronaldo koji je do sada nastupao na pet Europskih prvenstava. Izvesno je da će Portugalac predvoditi svoju reprezentaciju i u Njemačkoj čime bi došao do šestog učešća na kontinentalnim smotrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan rekord mogao bi postaviti i Luka Modrić kao najstariji strijelac. Zabije li hrvatski reprezentativac, pretekao bi Ivicu Vastića koji je 2008. u dresu Austrije bio strijelac s 38 godina i 257 dana.

Najbrži gol u povijesti Europskih prvenstava zabio je Dmitrij Kiričenko na turniru u Grčkoj 2004. godine. Rus je bio strijelac nakon samo 67 sekundi. Najmlađi strijelac bio je Johan Vonlanthen na istom turniru. Švicarac je imao 18 godina i 141 dan, a njegov rekord također bi lako mogao biti srušen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogao bi biti oboren i rekord slavnog mađarskog golmana Gábora Királyja koji je 2016. postao najstariji igrač koji je nastupao na Europskom prvenstu s 40 godina i 86 dana. S druge strane, najmlađi ikad je Kacper Kozłowski koji je na prethodnom kontinentalnom natjecanju upisao debi sa samo 17 godina i 246 dana.

REKORDI:

  • Najviše golova - Francuska 1984. - 14
  • Najbolji strijelac - Michel Platini, devet golova - 1984.
  • Najbrži hat-trick - Michel Platini, 19 minuta - 1984.
  • Najviše Eura - Cristiano Ronaldo - pet
  • Najbrži gol - Dmitrij Kiričenko, 67 sekundi - 2004.
  • Najstariji strijelac - Ivica Vastić, 38 godina 257 dana, 2008.
  • Najmlađi strijelac - Johan Vonlanthen, 18 godina 141 dan, 2004.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo