Unatoč vidljivo smanjenog izbora svježeg voća i povrća potrebe organizma za hranjivim tvarima moguće je zadovoljiti bez povećanja tjelesne težine. Iako naš metabolizam sada radi nijansu brže nego ljeti, kada se zbog velikih vrućina usporava i miruje, ipak treba biti oprezan s odabirom namirnica i dnevnim unosom kalorija!
Konzumirajte barem dva serviranja sezonskog voća na dan, poput mandarina, klementina, naranči, nara (šipak), kivija te jabuka. Jednom dnevno priuštite si čašu zdravog soka od sezonskog voća u kombinaciji s mrkvom ili ciklom! Na taj način ćete osigurati dobru dozu vitamina C organizmu i olakšati imunološkom sustavu borbu protiv patogena!
Od sezonskog povrća kiseli kupus je glavni izvor vitamina C, a s obzirom na visoki broj prijateljskih bakterija, pospješit će zdravlje crijeva i ojačati imunološki sustav. Jednom tjedno priuštite si čašu rasola, visokovrijednog soka od kiselog kupusa te ga po želji dodajte jelima!
Zima je izvrstan period za složence i variva od povrća i mahunarki. Umjesto bijelog brašna u povrtna variva stavite žlicu zobenih pahuljica, kojom ćete postići željenu konzistenciju, a varivo obogatiti prehrambenim vlaknima, vitaminima B skupine i složenim ugljikohidratima.
Glavni izbor namirnica neka bude korjenasto povrće, poput mrkve, celera, pastrnjaka; kupusnjače: brokula, cvjetača, kupus, prokulice, kelj; cjelovite žitarice: integralna riža, proso, ječam; grahorice: grah, slanutak, leća. Ukoliko vaš obrok ne prolazi bez mesa, radije uvijek birajte bijelo meso pripremljeno bez kožice i puno masnoća, a aktualne čvarke i suhomesnate proizvode izbjegavajte!
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com