NE ŽELE NESPORAZUME: / Zbog izmišljene Kolindine izjave sastali se veleposlanik Hrvatske i Predsjedništvo BiH

Image
Foto: Predsjedništvo BiH/N1

Veleposlanik Republike Hrvatske, Ivan Sabolić, sastao se u Predsjedništvu sa savjetnikom Branimirom Jukićem i Slavenom Kovačićem,

31.7.2019.
18:39
Predsjedništvo BiH/N1
VOYO logo

Ured predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, poslao je poziv za sastanak s hrvatskim veleposlanikom u Predsjedništvu BiH. Veleposlanik Republike Hrvatske, Ivan Sabolić, sastao se u Predsjedništvu sa savjetnikom Branimirom Jukićem i Slavenom Kovačićem, a povod sastanka bile su navodne izjave predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini prilikom njena posjeta Izraelu, koje je dala za Jerusalem Post, javlja N1.

Hrvatski veleposlanik iznio je službeni stav Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova RH koji glasi: navedene izjave nisu točne i da predsjednica Republike Hrvatske takvo nešto nikada nije izjavila. Savjetnici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na sastanku su istaknuli da se predsjednici često događa da određene izjave završe u medijima koje se naknadno demantiraju. Spomenuli su izjavu o deset tisuća ekstremista u BiH i napomenuli da reakcije na izjave ne dolaze samo iz BiH, nego i iz Hrvatske. K tome, istaknuli su i činjenicu da je Kolindi Grabar-Kitarović trebalo previše vremena da javno demantira spornu izjavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POSULI SE PEPELOM: /

The Jerusalem Post uklonio dio teksta u kojem je lažna Kolindina izjava o BiH

Image
POSULI SE PEPELOM: /

The Jerusalem Post uklonio dio teksta u kojem je lažna Kolindina izjava o BiH

Hrvatski veleposlanik osudio izjavu Šefika Džaferovića

Sabolić je rekao da osuđuje i izražava prosvjed na sve izjave iz BiH, osobito onu Šefika Džeferovića, člana Predsjedništva BiH. On je naime nepostojeću Kolindinu izjavu doveo u kontekst presuđenog UZP-a. Veleposlaniku je skrenuta pažnja na upade naoružanih pripadnika hrvatske policije na teritorij BiH u predjelu Bosanske Krajine, čime se narušava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Smatraju da takve situacije mogu izazvati nesporazume koji mogu eskalirati u neželjenom smjeru.

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sarajevo: Zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine 16.01.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Predsjednistva Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su dužnosnici RH pozvani da analiziraju mišljenje Europske komisije o BiH kao kandidatu za članstvo u EU, kako ne bi pozivali na rješenja koja su u koliziji sa samim mišljenjem. "Ponovljena je i ponuda rukovodstvu Republike Hrvatske, posebno predsjednici da se u direktnim kontaktima razgovara o ovom, ali i o drugim otvorenim pitanjima", priopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića nakon sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo