SPLITSKI POLICIJSKI NAČELNIK O DOJAVI O BOMBI / 'Prijetnja je bila na hrvatskom jeziku, a avion je tada bio u hrvatskom zračnom prostoru'

Image
Foto: Milan Sabic/Pixsell

Tri i pol sata trajao je detaljan protueksplozijski i rendgenski pregled zrakoplova, putnika i prtl

26.6.2021.
0:00
Milan Sabic/Pixsell
VOYO logo

Nedugo nakon što je objavljeno kako u prizemljenom avionu koji je iz Praga stigao u Split ipak nema bombe, načelnik PU splitsko-dalmatinske dao je izjavu za medije.

"Odmah nakon prve dojave uspostavili smo liniju komuniciranja planiranu i treniranu za ovakve situacije, angažirali vatrogasce, hitnu i policiju. Pripremili sve za sigurno slijetanje zrakopolova. To je bio uvod u pregled putnika. Pregled je trajao 3 i pol sata… Angažirali smo sve rapoložive resurse, zadovoljan sam reakcijom svih uključenih", rekao je Slobodan Marendić, prenosi Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje odakle je došla lažna dojava, odgovorio je: "Zrakoplov je bio u hrvatskom zračnom prostoru, odakle je došla informacija to je predmet kriminalističkog istraživanja. Avion je bio na letu Prag - Split, preuzela ga je Hrvatska kontrola zračne plovidbe i sletio je u Split", kazao je.

Otkrio je i kako je prijetnja bila na hrvatskom jeziku te da su dojavu dobili od Zračne luke Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SATI DRAME NA AERODROMU /

Avion koji je letio iz Praga prizemljen u Splitu: Policija je završila pretragu, nisu pronašli bombu

Image
SATI DRAME NA AERODROMU /

Avion koji je letio iz Praga prizemljen u Splitu: Policija je završila pretragu, nisu pronašli bombu

Satima trajao pregled zrakoplova

Tri i pol sata trajao je detaljan protueksplozijski i rendgenski pregled zrakoplova, putnika i prtljage nakon čega je otklonjena sumnja u ugrozu, priopćio je MUP nakon što je u petak u splitskoj zračnoj luci prizemljen putnički zrakoplov koji je prometovao na liniji Prag – Split.

MUP je izvijestio da je odmah po zaprimljenoj dojavi o mogućoj ugrozi uključio u standardni operativni postupak policiju, vatrogasce i hitnu medicinsku pomoć te da je pokrenuta procedura za siguran prihvat zrakoplova i putnika, ali i upućene dodatne policijske snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je precizirala da je zrakoplov sigurno izdvojen na za to predviđenu lokaciju na stajanci, dok je 147 putnika i petero članova posade zbrinuto nakon napuštanja zrakoplova.

Image
Foto: Milan Sabic/Pixsell

Prisilno prizemljeni avion na pregledu

Specijalizirani djelatnici Protueksplozijskog odjela PU splitsko-dalmatinske obavili su detaljan pregled zrakoplova i prtljage, uz korištenje tehničkih pomagala te službenih pasa za detekciju eksploziva, dodao je MUP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon obavljenih pregleda nije potvrđena ranije zaprimljena dojava o ugrozi zrakoplova te je poslije 17 sati zrakoplov predan kapetanu'', izvijestio je MUP dodajući da je Zračna luka Split tijekom cjelokupnog postupanja bila otvorena za promet putnika.

U MUP-u nadodaju da se nastavlja kriminalističko istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju medija, riječ je o putničkom zrakoplovu češkog avioprijevoznika Smartwings.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo