zahtijevan i odgovoran posao / Antonija Rupić: Devetnaestogodišnja spasiteljica bdije nad kupačima na Srimi

Image
Foto: Šibenski portal

Na području Šibensko – kninske županije postoji 35 licenciranih spasioca koji rade na 14 koncesioniranih kupališta.

30.7.2016.
14:44
Šibenski portal
VOYO logo

"Preduvjet za pristup edukaciji za spasioce je da kandidat ispliva normu od 400 metara unutar 8 min, izroni u daljinu 20 metara i demonstrira pravilan rad tehnike prsno. Sam tečaj sastoji se od tri cjeline (spasilačka služba, prva pomoć i ekologija) te traje 7 dana. Nakon ispunjavanja izlaznih normi te praktičnih i teoretskih ispita, kandidat stječe uvjerenje o osposobljenosti za spasioca na otvorenim vodama koja vrijedi dvije godine. Prilikom obnove uvjerenja spasilac  treba ispuniti izlazne norme, demonstrirati tehnike spašavanja te položiti pismene i usmene ispite", kaže nam Katarin Zorić iz Crvenog križa.

Mi smo posjetili plažu u Srimi i porazgovarali s mladom Antonijom Rupić koja već drugu godinu radi ovaj posao. Devetnaestogodišnjakinja iz Šibenika studira na Kineziološkom fakultetu u Splitu, trenira karate već 11 godina i već dvije godine bdije nad kupačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Šibenski portal

"Kako sam u sportskim krugovima, ovaj tečaj mi se učinio kao neki izazov i odlučila sam se prijaviti. Tečaj je jako težak i potpuno je isti za oba spola, ne rade se nikakve razlike budući da se u krajnjoj liniji obučavamo za spašavanje ljudi.Veliki broj prijavljenih ne uspije zadovoljiti kriterije tako da je od nas 30 prijavljenih, prošlo nas manje od pola. Ovdje većinom prevladavaju plivači i vaterpolisti i to mahom muški", priča nam Antonija koja je prošle godine radila na Plavoj plaži u Vodicama.

Antonija je nastupila i na Spasilačkom natjecanju u Zatonu kraj Zadra gdje je u dvije discipline osvojila medalje: zlato u run-swimm-run i broncu u disciplini super lifesaver.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na Šibenskom portalu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo