ONA ČUVA LEĐA / Lucija Bešen za Danas.hr: 'Ne mora značiti da je luđi golman i bolji'

Image
Foto: Pixsell/Profimedia

Lucija Bešen (25) spremna je za novo veliko natjecanje u dresu hrvatske ženske rukometne reprezentacije. Golmanica ŽRK Podravka Vegeta čuvat će leđa obrani ako nešto prođe, a minute će dijeliti s Teom Pijević i Ivanom Kapitanović Kapi. Razgovarali smo s Lucijom uoči puta u Švedsku

28.11.2023.
9:48
Pixsell/Profimedia
VOYO logo

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija pobjednik je Croatia Cupa, pripremnog turnira pred nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Norveškoj, Danskoj i Švedskoj od 29. studenoga do 17. prosinca. U petak rukometašice otvaraju protiv Senegala (18.00) nastup u prvoj fazi grupe A, u ponedjeljak u 15.30 igraju protiv Kine, a onda slijedi Švedska od 20.30 u utorak, 5. prosinca. Šveđanke su favoritkinje na papiru u grupi A, ali to ne znači ništa...

Image
KATARINA JEŽIĆ OTVORILA DUŠU /

Kapetanica reprezentacije ekskluzivno za Danas.hr otkriva: 'Težak period je iza mene'

Image
KATARINA JEŽIĆ OTVORILA DUŠU /

Kapetanica reprezentacije ekskluzivno za Danas.hr otkriva: 'Težak period je iza mene'

Dobra predstava protiv Crne Gore

U posljednjem susretu u Poreču izabranice Ivice Obrvana svladale su s 26-25 (16-12) Crnu Goru, potencijalne suparnice u drugom krugu SP-a, odigravši dobru utakmicu u generalki za turnir. Tina Barišić sa sedam i Ćamila Mičijević s četiri pogotka bile su najefikasnije u sastavu Hrvatske, dok su Nina Bulatović s pet i Dijana Mugoša s četiri gola predvodile Crnu Goru. Tijekom vikenda i Hrvatska i Crna Gora su svladale Kongo pa je Hrvatska osvojila prvo mjesto s četiri boda, Crna Gora drugo s dva, a Kongo treće bez bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od bitnih stvari na SP-u bit će i golmanice. Tea Pijević i Ivana Kapitanović elitne su hrvatske rukometne golmanice, a s njima je i Lucija Bešen, vratarka Podravka Vegete. Lucija je cura iz Sesveta gdje je i započela karijeru u RK Sesvete Agroproteinka. Prije nekih tri godine, Lucija Bešen prešla je u zagrebačku Lokomotivu, a iste je godine bila dio rostera na Euru u Danskoj, gdje je ženska rukometna reprezentacija ispisala povijest našeg ženskog rukometa, uzevši broncu. Igrala je i na SP-u 2021. Lucija ima sestru Gabrijelu koja je također rukometna vratarka.

'U fokusu nam je bilo SP, ne Kongo ili Crna Gora'

"Uigravamo se još i pokušavamo se spremiti što je najbolje moguće za SP. Nismo se dosad pripremali za Kongo i Crnu Goru, nego nam je u fokusu ono što nam slijedi na SP-u", kazala nam je Lucija Bešen koja se nada da će imati svoju rolu na golu hrvatske ženske rukometne reprezentacije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U reprezentaciji, što se tiče golmanica, ima nas tri - TeaKapi i ja. Sve tri smo tu, spremne i čekamo kao napete puške. Ako se trener odluči za mene, naravno da ću ispuniti njegova očekivanja. Ništa se još ne zna glede toga tko će započinjati utakmice na golu i koja će imati koliku minutažu, rolu. Nadam se minutama na SP-u i ako ih bude, iskoristit ću ih maksimalno. Sve tri smo u formi, zdrave smo i to je najbitnije. Na izborniku je da se odluči kako za koju utakmicu", priča nam Lucija i o evoluciji muškog i ženskog rukometa u smjeru krucijalnoj važnosti golmana i golmanica, o čemu nam je u video razgovoru pričao prošlog petka slavni Blaženko Lacković, naglašava:

'Svjesna sam ključne važnosti golmana u rukometu'

"Normalno da sam svjesna toga, mi golmanice čuvamo našim igračima i igračicama leđa. To je uvijek bilo tako. Nije se tu sad ništa promijenilo, uvijek se obrana igrala, a na SP-u možemo i moramo biti dobre sve u obrambenim fazama. Dobar rezultat doći će iz dobre i čvrste obrane, a ne iz napada. Koliko mi golmanice budemo doprinjele svojim obranama pridonijele rezultatu, to će itekako biti bitno za ostvarivanje ambicija ekipe i stručnog stožera. Tu su igračice da daju sve od sebe i mi da polovimo to na golu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lucija nam je rekla kako je zadovoljna svojom formom.

'Zadovoljna sam formom'

"U svom klubu - Podravka Vegeta - normalno branim, trener mi daje prilike, što se tiče toga, normalno, uvijek ima prostora za napredak, ali sve u svemu sam zadovoljna. Zdrava sam i to je najbitnije. Na meni je da dam sve od sebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako su svi golmani različiti i kako dodatna energija daje ekipi impuls, dodatni, ali kako ne mora značiti da, što je "luđi" golman, da je i bolji...

"Nije nužno. Pratim stvarno sve, gledam, nemam nekog svog favorita ili favoritkinju na poziciji golmana u rukometu i ne mogu samo jednu izdvojiti, na koju sam fokusirana, tj koju volim pogledati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj, Lucija Bešen nam je otkrila:

"Svi se još kao ekipa navikavamo na novog izbornika, koji je meni trener u klubu. Normalno da je djevojkama koje su u reprezentaciji izbornik novo lice, ali mislim da nema baš vremena i morat će se brzo uklopiti i morat će brzo sjesti sve na svoje mjesto. Moramo kliknuti svi, što prije. I mi cure i izbornik s nama. Prve dvije uvodne utakmice u prvoj grupnoj fazi natjecanja su nam protiv reprezentacija od kojih smo, nominalno, bolje, ali papir ne znači ništa. Ne želim podcijenjivati Senegal i Kinu. Bolji smo od njih, ali to ćemo morati i dokazati. Smatram kako neće biti problema s tim i izbornik će nas dobro pripremiti još ovih par dana. Odradit ćemo kako treba i neće biti problema s prolaskom dalje. Bit će teško, morat ćemo se dobro potruditi", zaključila je Lucija Bešen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo