Pistorijus priznao da je pucao

Tužilac: Pistorijus planski ubio Rivu Stenkamp

19.2.2013.
12:46
VOYO logo

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus rekao je danas da nije znao da se njegova devojka Riva Stenkamp nalazila u kupatilu i da je pucao misleći da je provalnik.

Pistorijus se danas drugi put pojavio pred sudom, gde je naveo da se u pola noći probudio misleći da je provalnik ušao u kuću kroz prozor kupatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Opalio sam nekoliko hitaca, ne znajući da se Riva nalazi sa druge strane vrata. Kada sam shvatio da nije u krevetu, uzeo sam palicu za kriket kako bi provalio u kupatilo i zatekao je na podu - pročitao je Pistorijusovu izjavu njegov advokat Beri Ru.

On je zatražio od suda da njegov klijent bude uz kauciju pušten da se brani sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni tužilac Geri Nel rekao je da je Pistorijus tog dana ustao iz kreveta, stavio na noge proteze, prešao sedam metara od spavaće sobe do kupatila i tu sa nekoliko hitaca ubio Rivu Stemkemp.

Nel je dodao da su vrata od kupatila naknadno provaljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sve je bilo isplanirano. Zašto bi se provalnik zaključavao u kupatilu? - zapitao je Nel.

Tužilaštvo i odbrana složili su se da je Pistorijus devojku ubio sa tri hica iz pištolja kroz vrata kupatila, ali odbrana odbacuje da je u pitanju predumišljaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbrana će zato tražiti da se Pistorijus brani sa slobode jer "on nije pretnja po društvo", dok je policija ranije najavila da će se suprotstaviti tome i insistirati na optužbama za ubistvo sa predumišljajem.

Kako prenose agencije, Pistorijus je i danas zaplakao u sudnici, dok je tužilac Geri Nel govorio o događajima iz kobne večeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugoj strani, odbrana je sugerisala da je Pistorijus vrata razvalio "kako bi pomogao Stenkampovoj" i dodala da se "provalnici svakodnevno kriju od ukućana u kupatilu".

- Ovo čak nije ni ubistvo. Verovali smo da će tužilaštvo u priču uvući i konflikt između njih dvoje, jer je bilo problema u vezi, jer je ona rekla prijateljima da ga više ne želi - rekao je Pistorijusov advokat, posle čega je tužilaštvo dodalo da smatra da je pre ubistva došlo do svađe u kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo