VIDUKA SE PRISJETIO POZIVA FRANJE TUĐMANA I LEGENDARNE UTAKMICE S VATRENIMA: / 'Hrvati su tad bili baš bahati'

Image
Foto: Profimedia

Legendarni napadač nikad nije zaigrao za Hrvatsku, no imao je priliku igrati protiv Vatrenih. Na Svjetskom prvenstvu 2006.

18.5.2021.
9:28
Profimedia
VOYO logo

Australski nogometaš hrvatskog porijekla Mark Viduka (45) jedan je od najboljih nogometaša u povijesti "Klokana". Njegova karijera bila je na vrhuncu dok je igrao za engleske klubove u Premier ligi, a vrata europskog nogometa otvorio mu je angažman u zagrebačkom Dinamu, tadašnjoj Croatiji.

Viduka je za portal Total Croatia News opisao kako je stigao do Zagreba i da je cijeli transfer zapravo urgirao tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Australiji sam bio relativno poznat jer sam u dva navrata osvajao nagradu za najboljeg mladog nogometaša, a onda je stigao poziv. Predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman pozvao nas je sve na večeru u jedan restoran u Melbourneu. Želio je vratiti sportske zvijezde hrvatskog porijekla u Hrvatsku i imidž nove države graditi oko sporta. Tako sam došao u Zagreb 1995.", objasnio je Viduka.

Igrao protiv Hrvatske

Opisao je i kakve osjećaje on i njegova obitelj gaje prema Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvati su inače jako emotivni prema svojoj domovini, a to se kod nas u Australiji posebno doživljavalo. Roditelji su mi otišli u Australiju još 60' godina kada je Hrvatska bila dio Jugoslavije koju nisu voljeli. Sanjali smo svi zajedno da ćemo jednom gledati Hrvatsku na SP-u", rekao je Viduka.

Legendarni napadač nikad nije zaigrao za Hrvatsku, no imao je priliku igrati protiv Vatrenih. Na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u ključnoj su se utakmici za prolazak skupine susreli Hrvati i Australci. Završilo je 2:2 i Hrvatska tada nije prošla skupinu, Australci jesu, samo da bi u osmini finala ispali od kasnijih svjetskih prvaka Talijana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom sam susretu bio i kapetan, a tadašnji izbornik Hrvatske, Cico Kranjčar bio je moj prvi trener u Europi. Sjećam se da su Hrvati bili bahati prije utakmice, u medijima se govorili kako smo klokani koji nemaju veze o nogometu, to nas je samo dodatno motiviralo", objasnio je Viduka koji se 2009. umirovio od nogometa. Posljednji klub za koji je igrao bio je engleski Newcastle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo