ZET-ovci, pa već sada ste skuplji od Rima i Praga!

23.1.2012.
13:34
VOYO logo

"Ovako veliko poskupljenje bi potaknulo građane da manje koriste javni prijevoz, a više osobne automobile, što bi dovelo do povećanja okolišnih problema u Zagrebu, a zbog manjeg broja putnika vjerojatno ne bi došlo do značajnog povećanja prihoda ZET-a. Javni prijevoz je u Zagrebu već sada skuplji nego npr. u Budimpešti, Rimu i Pragu, tako da daljnjih poskupljenja ne smije biti", stoji u priopćenju koje su iz Zelene akcije poslali medijima.

Karta skuplja 20 posto od sata parkiranja

Kažu i kako je apsolutno neprihvatljivo da cijena vožnje javnim prijevozom u jednom smjeru bude čak 20 posto skuplja od jednog sata parkiranja u gradskom središtu, a upravo to je prijedlog Zagrebačkog holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako će građanima biti jeftinije koristiti automobil nego javni prijevoz, naravno da će većina to i napraviti. Nakon niza godina pogrešne prometne politike koju je vodila gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Bandićem, ovim potezom Zagrebački holding radi još jedan veliki korak unatrag. Neprihvatljivo je da Zagrebački holding i ZET, nakon dugotrajnog neodgovornog, rastrošnog i neodrživog poslovanja koje je rezultiralo gubicima ZET-a od gotovo 300 milijuna kuna godišnje, trošak svoje katastrofalne financijske politike žele prebaciti na građane Zagreba i ostale korisnike zagrebačkog javnog prijevoza", jasni su u Zelenoj akciji.

Uzrok problema, po njima, je jednostavan – Grad Zagreb i Zagrebački holding su godinama funkcionirali po principu spojenih posuda, pri čemu je gradska megatvrtka u određenoj mjeri služila i za realizaciju megalomanskih projekata kojima je gradonačelnik Bandić skupljao političke bodove, a sve to se dešavalo uz podršku Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Megalomanske nabave

"Jedan od primjera takvih projekata je i nabava preko 300 novih tramvaja i autobusa u svega pet godina, ukupne vrijednosti nekoliko milijardi kuna. Nije sporno da je trebalo obnoviti vozni park i dobro je da se krenulo u tom smjeru, što je povećalo udobnost javnog prijevoza. Međutim, to je trebalo napraviti uz održiv financijski plan i kroz dulji vremenski period, kako bi se izbjegli ovako veliki gubici. Sada, kada su dugovi došli na naplatu, gradonačelnik se bezuspješno pokušava prikazati kao branitelj socijalno ugroženih skupina i tvrdi da se protivi poskupljenju javnog prijevoza, a iz Zagrebačkog holdinga vjerojatno očekuju od građana da 'budu odgovorni' i prihvate posljedice neodgovornog poslovanja ove tvrtke i gradske uprave", priopćili su iz Zelene akcije.

Poskupljenjem voznih karata ZET-a, uvjereni su, javni prijevoz neće postati ni brži, ni redovitiji, ni točniji, što znači da građani za gotovo 50 posto više novca ne dobivaju apsolutno ništa, nego plaćaju posljedice tuđih pogrešnih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlozi za uštede

"Prostora za racionalizaciju troškova i povećanje prihoda sasvim sigurno ima unutar samog Holdinga i ZET-a. Primjerice, ovim poskupljenjem bi se od 40.000 studenata koji imaju pravo na povlaštenu mjesečnu kartu moglo uprihodovati maksimalno svega 4 milijuna kuna mjesečno više nego temeljem postojeće cijene. Godinama slušamo o zapošljavanju velikog broja podobnih kadrova u cijelom Holdingu, te o radnicima koji ne rade, a dobivaju plaću, o čemu su govorili i predstavnici pojedinih sindikata Holdinga. S obzirom na prosječne bruto plaće i sva porezna davanja, prekidom radnog odnosa sa samo 40 zaposlenih po političkoj liniji, može se uštedjeti upravo 4 milijuna kuna mjesečno, čime se eliminira potreba za poskupljenjem mjesečnih karata studentima. Osim toga, ta 4 milijuna kuna su samo trećina iznosa koje je Grad platio za realizaciju rampe u Varšavskoj ulici za potrebe garaže centra Cvjetni Tomislava Horvatinčića. Paradoksalno, ova garaža je pridonijela usporenju tramvajskog prometa u Ilici zbog povećane gustoće automobilskog prometa", podboli su Zeleni.

Jeftinije vozne karte za kraće relacije

Sada, kada su dugovi došli na naplatu, gradonačelnik se bezuspješno pokušava prikazati kao branitelj socijalno ugroženih skupina i tvrdi da se protivi poskupljenju javnog prijevoza.Gubici Holdinga se mogu, kažu, smanjiti drugačijom organizacijom poslovanja. Jedan od načina povećanja prihoda ZET-a je uvođenje jeftinijih voznih karata za korištenje javnog prijevoza na kraćim relacijama, čime bi se izravno potaknulo građane da automobile ostave kući i da koriste usluge ZET-a. U postojećoj situaciji za vožnju od npr. 2 km mnogo građana koristi automobil jer im je to jeftinije nego platiti 16 kuna za vožnju javnim prijevozom u dva smjera, a posebice ako se cijena poveća na 20 kuna. Jeftinijim kartama za kratke relacije ZET bi dobio nove korisnike i smanjio gubitke. Za uvođenje ovog sustava nije potrebna nikakva nova tehnologija, nego je moguće tiskati vozne karte čije je vremensko trajanje npr. 20 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvim metodama, kao i strožim kontrolama u tramvajima i autobusima, povećanjem kazni za vožnju bez karte, ukidanjem mogućnosti plaćanja karata SMS-om, te racionalizacijom troškova ZET-a moguće je pokriti gubitke čime bi se eliminirali razlozi za poskupljenje usluga javnog prijevoza", zaključili su u Zelenoj akciji.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo