Zašto ste pokvarili Božić i pretvorili ga u kič?

Božić je nekada slamao komunizam, a danas je izgubljen u komercijalizaciji te je postao prihvaćen okvir za slavlja raznorodnih sadržaja, stoji u božićnoj poruci kardinala Bozanića.

15.12.2009.
13:15
VOYO logo

"Prije dvadeset godina slamao se komunistički sustav koji je, s jedne strane, dokidao javnost Objavi, a s druge strane, gdje je vidio da je agresivnost represivnog sustava neučinkovita, gurao vjeru u područje privatnosti", započeo je svoju božićnu poruku zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Kultura Božića "preživjela izvanjsko društveno nasilje totalitarizama", a danas, 20 godina kasnije, "suočeni smo s novim težnjama koje zanemaruju tu kulturu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što se nekada vjeri, Crkvi i njezinu djelovanju pružala ograda privatnosti, kako sadržaj istine ne bi probio zidove ideologije laži, tako današnja neselektivnost, koja ne slijedi dinamiku kršćanske objave, razgrađuje suodnos privatnoga i javnoga. Zbog toga valja istaknuti da Božić dragocjeno čuva kulturu koja ne zanemaruje privatnost, promičući istodobno ravnotežu s onim što nosi obilježja javnoga".

Narušena ravnoteža

Nadalje, Bozanić navodi da današnja kultura "nagriza snagu obiteljske intime", te da "pojačava mehanizme znatiželje do granice neukusa", čemu su krivi i mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na tome neukusu i znatiželji lako parazitiraju pojedini suvremeni mediji kao najvjerniji saveznici, često u namjernome, a katkad i u nenamjernome, razgrađivanju istinske kršćanske kulture".

Takvo ponašanje daje, kako Bozanić kaže, "trpke plodove" koji dovode do "narušavanja povjerenja, brisanja odgovornosti, dokidanja dostojanstva koje se očituje u razmjerima slabljenja vrijednosti temeljnih institucija društva, a što omogućava da se u djelo provodi nadmoć nad drugim, nasilje nad čovjekom od djetinje dobi, bahatost i prezir, sebičnost i društvenu besciljnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za potiskivanje vjere iz hrvatskog društva u zonu privatnosti, smatra Bozanić, ponekad su krivi i sami vjernici koji se srame svoje vjere i njezina iskrena očitovanja.

Bozanić je i u ovogodišnjoj božićnoj poruci upozorio da je Božić izgubio smisao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgovorena laž nema težinu laži

"Istodobno se s puno neukusa mnogočemu pridaju etikete s imenom 'Božić'. Iz takvih odnosa nije teško doći do neshvatljivih proturječnosti koje živi ne samo naše, nego cijelo društvo Zapada. Dolazi se do toga da Božić postaje prihvaćen okvir za slavlja raznorodnih sadržaja, za očitovanje slavlja sa suprotnim sadržajnim predznacima. To se lako pretvara u rascjep koji će običajno hvaliti Božić, a životno biti daleko od njega, povlačeći pitanja o dopustivosti prisutnosti simbola kršćanske vjere u društvu", navodi kardinal.

U takvim okolnostima "javno izgovorena laž nema težinu laži; a privatnost i najintimniji osjećaj nestaje pod teretom povrede dostojanstva čovjeka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time se ujedno utire nepovratan put koji najviše šteti mladim naraštajima. To je Božić bez Radosne vijesti, to je trend koji pretvara i društvo i čovjeka u neukus i kič življenja. To je razlog i moga poziva da otkrivamo ljepotu kulture Božića koja okuplja, daruje, gradi zajedništvo, koja se u susretima ljudi raduje tuđoj radosti, a ima dovoljno suza za tuđu bol i žalost ", rekao je Bozanić i pozvao obitelji, "koje razdire teškoća života", da ne zaborave da pripadaju velikoj obitelji – Crkvi.

Poručio im da je važno da svoju djecu i mlade odgajaju uz Božju riječ i za spremnost na žrtvu, da s njima razgovaraju i da im otvaraju "polja kršćanskoga blaga", koje se posebno očituje u životu župe i nedjeljnoga slavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne prepustite djecu ulici i onima koji bi ih u ime 'naprednih ideja' udaljili od Boga i od vas. Kada vam se čini da ste bespomoćni, zaustavite se u molitvi, molite zajedno u obitelji, učeći djecu moliti; supružnici i zaručnici, molite zajedno, da se ne ugasi ljubav od koje se može živjeti kada nedostaje svjetla. Ne dopustite da mržnja pobijedi, da se nastavi trag neprijateljstava. Nađite malo vremena i ispovjedite se o Božiću; dopustite Bogu da s Njim započnete živjeti novi početak. On ne dolazi da bi nas ponizio. On nas oslobađa straha i otvara nam put nade", poručio je kardinal Josip Bozanić hrvatskim obiteljima.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo