VLADA SE ODREKLA 700 MILIJUNA KUNA JER IH NE MOŽE NAPLATITI: / Jednom uredbom oprostili kredite braniteljima i tvrtkama

Image
Foto: Thinkstock / ilustracija

Vlada je samo jednom odlukom stvorila uvjete za otpis ukupno oko 700 milijuna kuna kredita što su ih po različitim državnim programima dobili razvojačeni pripadnici Hrvatske vojske,

16.3.2019.
13:23
Thinkstock / ilustracija
VOYO logo

Vlada je u petak donijela odluku kojom je utvrdila uvjete za otpis kredita što su ih po različitim državnim programima dobili razvojačeni pripadnici Hrvatske vojske, ali i tvrtke preko nekadašnjeg Fonda za razvoj i zapošljavanje koji se godinama nisu vraćali ili su reprogramirani bez nade da će biti vraćeni. Tako je priznala da tih 700 milijuna kuna glavnice, kamata i zateznih kamata nikada neće moći naplatiti, čime će nestati ta njezina potraživanja jednako kako i Fond za zapošljavanje i razvoj koji je odobrio veći dio tih kredita.

Najveći dio otpada na tvrtke u stečaju

Najveći dio otpisa, čak 668 milijuna kuna odnosi se na kredite preko Fonda za zapošljavanje i razvoj, dok je preostalih oko 32 milijuna kuna otpis 285 kredita koji su odobreni razvojačenim braniteljima, piše Novi list. Od 668 milijuna kuna otpisa kredita preko Fonda za zapošljavanje i razvoj, najveći dio, gotovo 482 milijuna kuna, odnosi se na tvrtke koje su završile u stečaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče otpisa duga braniteljima, riječ je o kreditima koji su odobravani po Programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske iz 1996. godine i bilo ih je ukupno 3.655 u ukupnom iznosu od oko 320 milijuna kuna.

Tužili državu jer im nije otpisala dio kredita

Naime, kako piše Novac.hr, korisnici kredita Fonda se počinju pozivati na svoja stečena prava temeljem spomenute Uredbe iz 2013., te pokreću sudske postupke. Državno odvjetništvo je tim povodom dalo mišljenje u kojem ne nalazi pravne zapreke za sporazumno rješavanje sporova, te navodi da bi se ne postupanjem i ne donošenjem odgovarajućeg akta temeljem spomenute Uredbe državni proračun izložio dodatnim troškovima i eventualnim novim zahtjevima za odštete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je, piše Novac.hr, Vlada sada donijela odluku o otpisu ukupno oko 670 milijuna kuna za korisnike kredita tog Fonda, a nemalim dijelom se taj otpis odnosi na one korisnike kredita koji su tužili državu zato što im nije otpisala dio kredita. Tako se dolazi do situacije da će porezni obveznici oprostiti i otpisati dio kredita korisnicima kredita zato što su korisnici kredita tužili državu zato što im nije pravovremeno otpisala dugove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo