INFORMIRANOST I ZAŠTITA POTROŠAČA / Vlada je zbog uvođenja eura izmijenila više desetaka Zakona. Hoće li spriječiti dodatna poskupljenja?

Vlada je na posebnoj sjednici usvojila 65 zakonskih izmjena potrebnih da Hrvatska postane 20. članica eurozone

24.8.2022.
20:00
VOYO logo

Za točno 130 dana kuna odlazi u povijest, a Hrvatska preuzima jednu od najjačih svjetskih valuta. U narednom periodu najvažniji cilj pred vladom je informiranost i zaštita potrošača.

"Moraju bdjeti nad time da proces bude transparentan i da svi dionici ovoga procesa se ponašaju društveno odgovorno, korektno, fer, a ne nastoje profitirati u ovih zadnjih nekoliko mjeseci", rekao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je na posebnoj sjednici usvojila 65 zakonskih izmjena potrebnih da Hrvatska postane 20. članica eurozone. Premijer je ukazao na sve prednosti uvođenja eura s kojim, kako kaže, Hrvatska već živi.

Jer čak 76 posto depozita Hrvata je u eurima. Takvih je i više od polovine ukupnih bankovnih plasmana, a 47 posto kunskih kredita ima valutnu klauzulu u toj valuti. Gotovo 60 posto našeg robnog izvoza odlazi u države eurozone, a od tamo dolazi dvije trećine naših turista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerova 25-minutna prezentacija dovela je u nezahvalan položaj ministra financija.

"Hvala, poštovani predsjedniče. Teško je nakon vašeg ovako iscrpnog izlaganja reći nešto novo", rekao je Marko Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nacionalno vijeće za euro /

Primorac pohvalio Plenkovićevo izlaganje, premijer mu dobacio: 'Vi ćete dugo biti ministar!'

Image
nacionalno vijeće za euro /

Primorac pohvalio Plenkovićevo izlaganje, premijer mu dobacio: 'Vi ćete dugo biti ministar!'

"Vi ćete dugo biti ministar", odgovorio mu je premijer Plenković.

A nezahvalan je i trenutak u kojem euro uvodimo, kaže Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvodimo euro u jednoj situaciji općeg porasta cijena, dakle, opće inflacije i sada sve one najave pojedinaca, udruga, interesnih skupina koje su se protivile uvođenju eura i isticale porast cijena i inflaciju kao argument protiv eura se sada dosita ostvaruje, međutim, nije uzrokovano uvođenjem eura", rekao je Primorac.

No, razlog poskupljenja je manje bitan građanima koji sve teže pokrivaju osnovne troškove. Kako spriječiti lovce u mutnom da, nakon rekordne inflacije, cijene ne podignu i pri konverziji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem da je bilo kome u interesu, posebno trgovačkim lancima, dovesti se u neku situaciju kritike od strane potrošača, pa i medija, a naravno doći u situaciju da ih posjećuju nadležne državne institucije", kazao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

U prvih osam dana od formiranja vladinog Etičkog kodeksa u koji se nepravilnosti mogu prijaviti pristupilo mu je 360 poslovnih subjekata i podijeljeno je 6000 naljepnica. Od 5. rujna svi su obvezni iskazivati dvojne cijene, ali neki su to počeli i prije. Ima li već prijava lovaca u mutnom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ministarstvu financija mi još nitko nije rekao da ima problema u tom smislu", kazao je Primorac.

Hoće li problema biti u iduća četiri mjeseca, ovisit će i o samim kupcima koji su pozvani da sve nelogičnosti pri formiranju cijena prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo