milijunske odluke / Vlada dala zeleno svjetlo za dva strateška projekta, stručnjaci upozoravaju: 'Više nemaju mandat za takve odluke'

Na predzadnjoj sjednici Vlade dvije turističke investicije proglašene su strateškim projektima

28.9.2016.
19:07
VOYO logo
Image
vlada /

U strateške projekte uvršteni kamp na Pagu i hotel u Rovinju, Kliman nije propustio 'bocnuti' prethodnike

Image
vlada /

U strateške projekte uvršteni kamp na Pagu i hotel u Rovinju, Kliman nije propustio 'bocnuti' prethodnike

Premda više od tri mjeseca radi bez povjerenja građana, tehnička vlada dvije je turističke investicije proglasila strateškim projektima. Prvi je autokamp Punta nova na Pagu.

"Vrijednost je 120 milijuna kuna. Bit će u kategoriji 5 zvjezdica, 500 kamp parcela, 85 kamp mjesta i 250 mobilnih kućica s kapacitetom 2.200 gostiju, a zapošljavat će preko sezone 165 radnika", objasnio je tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, veliki lanac hotela Maistra čiji je vlasnik jedan od najbogatijih Hrvata, bivši čelni čovjek Adrisa Ante Vlahović, dobio je zeleno svjetlo za obnovu starog hotela Park u Rovinju.

"Vrijednost investicije hotel Park je 539 milijuna kuna i radi se na rekonstukciji starog hotela 3 zvjezdice, znači na kategoriju 5 zvjezdica. Imat će 190 ekskluzivnih soba i 20 apartmana kapaciteta 600 gostiju i otvara se 85 novih radnih mjesta", rekao je Panenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proglašenje ovih strateških projekata ministri vide kao svoj veliki uspjeh.

"Ipak smo mi u šest mjeseci uspjeli otkočiti procese i donijeti dvije povijesne odluke u sustavu investiranja. I ovom prilikom zahvaljujem svima koji su radili na ovome, prije svega Boži Petrovu na razumijevanju", rekao je tehnički ministar turizma Anton Kliman

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne toliko zahvaljujući meni nego članovima povjerenstva i gospodinu Klimanu u prvom redu jer su svi iz Ministarstva turizma, ali i gospodin Kuščević i Panenić i Sinković... Bilo je zaista odlično raditi s njima", rekao je Petrov

Međutim, stručnjak za javnu upravu kaže da Vlada nije smjela donijeti ovu odluku jer je - opozvana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su stepenicu ispod tehničke vlade. Tehničkoj vladi je istekao mandat, a njima nije ni to jer su najureni. Upravo zbog toga što Vlada nema legitimitet uvijek se postavljaju sumnje - zašto se to donosi baš sad u zadnjim danima vlade? S obzirom da postoje financijske reperkusije svatko razuman može postaviti pitanje - da li tu netko nekome pogoduje?", objašnjava  doc. dr.sc. Vedran Đulabić.

Iz Maistre odriješit odgovor - nema pogodovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, ne vidim to tako. ... Ovaj projekt državu neće koštati ništa i koristi će imati cijela Hrvatska", poručio je Tomislav Popović, član Uprave Adrisa i direktor Maistre.

Za razliku od običnih, strateške investicije imaju privilegiju brže dobiti sve dozvole, pa i državna zemljišta i pomorska dobra. Pri tome ne moraju čekati u redovima  nego izravno komunicirati s ministarstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo