ZAISKRILO OKO COVID POTVRDA / Beroš pod udarom kritika u Saboru: 'Građane se nagovara na sebično ponašanje i njima se manipulira zbog parcijalnih interesa'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Maja Grba Bujević branila je Vladu HDZ-a rekavši da se ova pandemija vodi 'mudro'

3.2.2022.
10:31
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

U Saboru je u tijeku rasprava o četvrtom Vladinom izvješću o učincima epidemioloških mjera poduzimanih protiv koronavirusa od 1. rujna do konca prosinca prošle godine, periodu u kojem je Hrvatska bila na vrhuncu četvrtog vala epidemije koronavirusa. Niz zastupnika zatražio je odmah stanke.

"Mislim da se svi u Hrvatskoj nadamo da je omikron ono svjetlo na kraju tunela koje će nas izvesti iz agonije, ali liječnici kažu da je to još uvijek prehrabro tvrditi. U Hrvatskoj i dalje dnevno umiru deseci ljudi, a u zadnjih tjedan dana najgori smo po broju umrlih na milijun stanovnika. Sada nam treba jasno vodstvo i jasne mjere", kazao je SDP-ov Peđa Grbin, prenosi Tportal. Pozvao je ponovno da se uvede semafor za mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'NITKO NAM NIJE VJEROVAO...' /

Djevojčica (15) je zadnjih devet mjeseci svaki put bila pozitivna na brzom testu, a onda ode na PCR i bude negativna!

Image
'NITKO NAM NIJE VJEROVAO...' /

Djevojčica (15) je zadnjih devet mjeseci svaki put bila pozitivna na brzom testu, a onda ode na PCR i bude negativna!

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista mišljenja je da su covid potvrde greška, jednako kao i testiranje djece. "Uvođenjem testiranja stvarate psihozu kod djece i roditelja. Znanstveno je dokazano da djeca manje obolijevaju i imaju blaže simptome", poručio je i najavio da Suverenisti počinju prikupljati potpise da se otvori rasprava da sve odluke Stožera mora potvrditi Sabor.

Marija Selak Raspudić iz Mosta pozvala je na ukidanje covid potvrda. "Sada testirate dio stanovništva bez ikakvog epidemiološkog učinka, a to će nas koštati", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi na svijetu po smrtnosti

Ivana Kekin iz Zeleno-lijevog bloka upozorila je da smo od listopada izgubili više od pet tisuća sugrađana. "Po smrtnosti od blagog omikrona smo prvi na svijetu. U siječnju smo izgubili 1400 sugrađana, od kojih 80 posto nije cijepljeno. Tko će preuzeti odgovornost?", upozorila je. 

Stephen Bartulica iz Domovinskog pokreta kazao je da su mnoge mjere kontraproduktivne, poput covid potvrda. "Imamo nisku procijepljenost onih koji su najranjiviji, a sada se testiranje uvodi, iz ne znam kojeg razloga, za djecu", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina Peović iz Radničke fronte zatražila je covid dodatke i beneficirani radni staž za zdravstvene radnike.

'Pandemija se vodi mudro'

Maja Grba Bujević branila je Vladu HDZ-a rekavši da se ova pandemija vodi "mudro". "Brojevi nisu jedino što treba uzeti u obzir. Svima smo omogućili da se cijepe besplatno, onima koji neće omogućili smo testiranje besplatno. Ukidanje covid potvrda ostavilo bi nas unutar granica, a želimo putovati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grbin se javio za povredu poslovnika pri čemu je naglasio da oni koji su preminuli od koronavirusa nisu brojevi, nego ljudi. "Ovo je ispod svake razine", rekao je te dobio opomenu jer se nije radilo o povredi poslovnika.

Covid potvrde kao univerzalni alat

Beroš je nakon pauze predstavio izvještaj zastupnicima. "Covid potvrde su se pokazale kao univerzalni alat u svim članicama EU-a. Istraživanja su pokazala da su cijepljene osobe znatno manje podložne zarazi, manje su podložne teškim oblicima i manje prenose zarazu", rekao je Beroš te dodao da su covid potvrde bile u fokusu u razdoblju na koje se odnosi izvještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su hospitalizirane osobe i dalje uglavnom necijepljene osobe. Otkrio je da je najviše hospitaliziranih upravo u onim županijama koje imaju najmanju procijepljenost.

Što se tiče kritike da smo prvi po smrtnosti, rekao je da treba biti svjestan šireg konteksta. "Smrt naših sugrađana je tragična okolnost. Imamo nisku procijepljenost, od zemalja EU-a samo u Slovačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj ima manji broj onih koji su završili primarno cijepljenje. Sedmi smo po redu po udjelu starijih od 60 godina. Imamo visoku prisutnost rizičnih faktora poput prekomjerne debljine, pušenja i alkohola. Prisutnost visokog mortaliteta zabilježena je i prije pojave koronavirusa upravo zbog rizičnih faktora", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da neki politički akteri krivo govore o smrtnosti, dok drugi negiraju covid potvrde. "Kao čovjek i političar razumijem da živimo u demokraciji, ali kao liječnik neću prihvatiti da se poluistinama i neistinama građane dovode u zabludu i nagovara na uskogurdno i sebično ponašanje i njima manipulira zbog ostvarenja parcijalnih interesa. Koristiti zdravlje građana ne samo da nije moralno nego je i za osudu", kazao je Beroš.

Ukidanje covid potvrda

Marija Selak Raspudić je pitala Beroša koji parametri moraju biti zadovoljeni da se mjere ukinu te je upozorila da i cijepljeni prenose zaraze. Navela je da su i neki liječnici operirali, a bili su zaraženi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroša je objasnio da još nitko u EU-u nije ukinuo covid potvrde. "Neke zemlje razmišljaju, ali nitko to nije napravio. Britanija je, ali ona nije u EU-u, Danska je razmišljala, ali nije to napravila", rekao je te pojasnio da neke države razmišljaju o drugačijem pristupu, ali ne i o ukidanju.

Cijena testiranja i liječenja

U Izvješću piše da je od početka pandemije Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za testiranje na koronavirus i liječenje oboljelih platio gotovo tri milijarde kuna, a u izvještajnom razdoblju 850 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrto Vladino Izvješće "poklapa" se s četvrtim valom zaraze koji je počeo potkraj ljeta prošle godine. Tada je prevladava delta varijanta virusa, a vrhunac vala bio je sredinom studenoga 2021. nakon čega broj slučajeva pada sve do kraja prosinca.

Najveći broj pacijenata na bolničkom liječenju zabilježen je 29. studenoga, njih 2598, od čega je 385 bilo na intenzivnom liječenju. U tom je razdoblju utrošeno 1,4 milijuna doza cjepiva, ukupno 4,7 milijuna doza. Cijepljeno je 55,68 posto ukupnog stanovništva, odnosno 66,33 posto odraslog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HALMED je u izvještajnom razdoblju zaprimio 1270 prijava sumnji na nuspojave na cjepiva i 11 prijava sumnji sa smrtnim ishodom.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo