Ukinite proljetne praznike i odgodite početak škole

Ravnatelji škola diljem Dalmacije odlučili su iznijeti prijedlog po kojem bi se učenicima ukinuli proljetni praznici, a zauzvrat bi se odgodio početak školske godine.

6.7.2010.
11:41
VOYO logo

Iako je premijerka još prošle godine najavljivala kako će početak školske godine prilagoditi turističkoj sezoni, to se nije dogodilo. No, ministar Radovan Fuchs odlučio je tu, valjda pretešku priču za Vladu i njegovo ministarstvo, prepustiti lokalnim jedinicama samouprave. Time je, iako je već objavljen službeni kalendar za iduću školsku godinu, lopticu prebacio na osnivače škola, županije i gradove.

"Točno je, inicijative moraju krenuti od škola. O tome bi se trebali usuglasiti stručne službe, ravnatelji, školski odbori te svakako vijeća učenika i roditelja", kaže Nansi Ivanišević, voditeljica Odsjeka za prosvjetu u Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično mišljenje ima i pročelnik Odjela za školstvo Zadarske županije Ivan Šimunić, koji kaže da su spremni takav zahtjev uputiti Ministarstvu, ali ako inicijativa dođe od ravnatelja škola.

Vlado Dragun, predsjednik Udruge ravnatelja osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije, spremno je dočekao takve izjave i odmah kazao kako su njegove kolege za odgađanje početka školske godine, a da se zauzvrat ukinu proljetni praznici. Svoj prijedlog iznijet će i u Zagrebu na nacionalnom skupu svih osnovnoškolskih ravnatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi već godinama upozoravamo da je zbog velikih rujanskih vrućina jako teško održavati nastavu, a sada ćemo i službeno zatražiti da se školski kalendar prilagodi učenicima, ali i turizmu u ovoj situaciji kad nam je svaka kuna važna. Pozvat ćemo i kolege iz kontinentalne Hrvatske da nam se pridruže u našim zahtjevima.

"Nitko sretniji od mene, i kao roditelja i kao ravnatelja, nego da se ukine treći tjedan zimskih praznika, da ne bude proljetnih praznika, a da, umjesto toga, nastava završava u lipnju tjedan ranije, a u rujnu počinje tjedan kasnije", kazao je za Slobodnu DalmacijuBože Ujević, ravnatelj splitske OŠ Kamen-Šine. Tvrdi kako bi to bilo izvrsno i s pedagoške strane, pogotovo zbog proljetnih praznika, koji startaju poslije Uskrsa, jer učenici tada gube kontinuitet u učenju pa im se teško koncentrirati na nastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideju o produljenju školskih praznika zdušno podržavaju i turistički radnici, koji već godinama upozoravaju kako zbog kalendara praznika trpe svi, od hotelijera i privatnih iznajmljivača do djelatnika u prosvjeti i djece koja se u školskim klupama muče na preko 30 stupnjeva.

"Od tjedan dana praznika više svi bi imali koristi. Riječ je o posezoni, kada se isprazni većina postelja, cijene aranžmana padaju i do 40 posto, a klimatski uvjeti su idealni. Nema razloga da od toga ne profitiraju iznajmljivači, te pogotovo domaći turisti koji u ovo vrijeme krize sebi i djeci ne mogu priuštiti ljetovanje po cijenama u špici sezone", kaže Zvonko Šupe, direktor Turističke zajednice grada Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201007020802006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo