BIJELO ZLATO / Tradicija i vrhunska atrakcija: Sunce, more i vjetar stvaraju ninsku sol, ljudi su tu samo da je beru s ljubavlju

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita

7.8.2020.
15:00
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Mnogo se toga promijenilo kroz vrijeme, ali jedna stvar je ostala ista. Već više od 1.500 godina sol se u Ninu još uvijek bere ručno.

Image
PRIPREME ZA SPEKTAKL /

U dolinu Neretve na Maraton lađa stižu bjelovarske Sparte: Ove ih godine čeka još 10 ženskih ekipa

Image
PRIPREME ZA SPEKTAKL /

U dolinu Neretve na Maraton lađa stižu bjelovarske Sparte: Ove ih godine čeka još 10 ženskih ekipa

''U Solani Nin sol ne proizvodi stroj. Sol ne proizvodi ni čovjek. Sol proizvodi sunce, more i vjetar. Ljudska je ruka bere samo s ljubavlju. I tako već generacijama. Ninska je sol ekološka, ljekovita i biodinamična jer osim ljudske ruke u proizvodnji ninske soli sudjeluje raznovrsni biljni i životinjski svijet, obilje plaža i ljekovito blato'', započinje tako priča o ninskoj soli. 

A priča je Solana Nin, koja je zapravo muzej, ističuči da sol proizvode ''s ljubavlju, tradicionalno i u suživotu s prirodom već 1500 godina. Generacijama polja ninskih soli daju najbolje od sunca, Jadranskog mora i bure s Velebita''. O tome svjedoče arheološki nalazi iz doba Liburna (Ilira), rimska zapornica, bura s Velebita, ljekovito blato, više od 200 vrsta ptica, stari alati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijelo zlato: U starim vremenima sol se mijenjala za zlato, unca za uncu

U Solani, čijih se 55 hektara prostire u plitkoj laguni dubokog Ninskog zaljeva, u tijeku je berba soli, a i dan danas se vrši tradicionalnim alatima.


Proizvodnja Solane Nin na prirodan i ekološki način protječe kroz pet faza, opisuju u Solani. Prve četiri faze su isparavanja morske vode Jadrana zahvaljujući sunčanim i toplim danima, a peta faza kristalizacija gdje se ugušćena morska voda (salamura) pretvara iz tekućeg u kruto stanje.

Uz pomoć sunčanih i vjetrovitih dana za jedan mm soli treba ispariti osam mm vode. U Solani Nin se sol skuplja u više navrata, a prva "žetva" se vrši kada se stvori sloj od 15 – 20 mm morske soli. Prije "žetve", tj. sakupljanja soli se ispušta salamura da se sol procijedi, odnosno da bude suha. Prosušena se sol zatim ručno prikuplja na hrpe i kao takva prevozi u skladište.

Prosječna proizvodnja morske soli u posljednjih 10 godina u Solani Nin je 3200 tona, a sezona "žetve" traje u prosjeku 63 dana tijekom proljeća, ljeta i rane jeseni. Proizvodnji pogoduju visoke temperature i vjetrovi, posebice "suha" juga, maestral i lagana bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo