TOMISLAV SAUCHA SE POSVAĐAO S TUŽITELJIMA: / Letjele su uvrede o manjku inteligencije, a sutkinja ga pitala je li se ispuhao

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Nakon što su predočeni nalazi vještaka grafologa u aferi dnevnice, obrana i sam optuženik Tomislav Saucha napali su vještake, a u jednom su trenutku krenule i uvrede,

27.5.2020.
8:47
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u utorak je nastavljeno suđenje optuženicima u aferi dnevnice, bivšem predstojniku Ureda premijera Tomislavu Sauchi i tajnici Sandri Zeljko. USKOK ih tereti da su lažirali putne naloge za navodna inozemna putovanja posebnih savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića te uzeli i podijelili akontacije dnevnica. U optužnici stoji da je Zeljko nakon Sauchina odlaska nastavila lažirati putne naloge za razne osobe, krivotvoreći potpise Sauchinih nasljednika na čelu Ureda premijera, Nevena Zelića i Davora Božinovića. Time je, smatra USKOK, od 2013. do veljače 2017. izvučeno gotovo milijun kuna.

Image
TOMISLAV SAUCHA JE GOTOV? Grafolozi usporedili sve potpise i tvrde: /

'On je potpisao sporne putne naloge i putne račune'

Image
TOMISLAV SAUCHA JE GOTOV? Grafolozi usporedili sve potpise i tvrde: /

'On je potpisao sporne putne naloge i putne račune'

Sporna grafološka vještačenja

Saucha od početka procesa poriče da je sudjelovao u tim radnjama, a jedan od ključnih dokaza tužiteljstva nalazi su grafoloških vještačenja kojima je ustanovljeno da je većinu spornih naloga potpisao upravo Saucha. S druge strane, obrana tvrdi da su ti potpisi krivotvoreni te je iznijela niz primjedbi i osporila vjerodostojnost grafoloških nalaza vještaka Zvonimira Ćorića i Đure Črnjka, koji su ispitani na prethodnom ročištu, prije tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sauchin odvjetnik Darko Maržić naglasio je kako je Ćorić u vrijeme izbijanja afere komentirao sporne putne naloge u medijima te se time jasno odredio i davao negativne ocjene nalaza vještaka obrane, čime se "kontaminirao". Obrana smatra da on zbog toga nije ni smio sudjelovati u ovom procesu. Maržić je upozorio i na niz nedosljednosti tijekom ispitivanja te upozorio na druge manjkavosti u nalazima vještaka.

Verbalni rat

Čak se i sam Saucha, koji se inače tjedan dana prije raspuštanja Sabora priključio HNS-ovom klubu zastupnika, obračunao s vještacima, pri čemu je zamjeniku ravnateljice USKOK-a, Krešimiru Ostrogoncu, imputirao da je savjetovao vještake kako bi se trebali ponašati tijekom ispitivanja. Nakon toga su Saucha i tužitelji ušli u verbalni rat pri čemu su letjele uvrede o manjku inteligencije, zbog čega je sutkinja Sanja Mazalin morala prekinuti raspravu i upitati Sauchu je li se ispuhao, doznaje Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje u aferi dnevnice nastavlja se sljedećeg tjedna ispitivanjem još trojice vještaka grafologa, ovog puta iz MUP-ova Centra za kriminalistička istraživanja. I oni su izradili nalaz koji Sauchi ne ide u prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo