SVE IDE PREMA OBVEZNIM MASKAMA U RESTORANIMA I KAFIĆIMA: / 'Nosila bi se kada se ne jede ili ne pije, te prilikom ulaska u objekt'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Obveza nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima i danas je na snazi. Ne preporuka već obveza.

6.10.2020.
23:10
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

O tome što čeka Hrvatsku, na koje ćemo se zemlje ugledati, te kada se uvodi obveza nošenja maski na zatvorenom, govorile su "U mreži Prvog" HRT-a epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tatjana Nemeth Blažić, Žakline Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja i dopisnik Hrvatskog radija iz Njemačke Srećko Matić.

Epidemiologija Nemeth Blažić rekla je da je obveza nošenja maski u javnim zatvorenim prostorima i danas na snazi. "Ne preporuka već obveza. Sada se govori o obvezi nošenja maski u ugostiteljske prostore, kada se ne jede ili ne pije, te prilikom ulaska u objekt", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je važna epidemiološka situacija i broj novooboljelih koji je od kraja ljeta u porastu. "To su visoke brojke i zahtijevaju uvođenje dodatnih mjera ili pojačavanje postojećih", dodala je.

Image
JOŠ JEDAN RAZLOG ZA NOŠENJE MASKE: /

Neki znanstvenici misle da nam maske grade imunitet na koronavirus

Image
JOŠ JEDAN RAZLOG ZA NOŠENJE MASKE: /

Neki znanstvenici misle da nam maske grade imunitet na koronavirus

Kazne za nenošenje maske

Matić je rekao kako su maske u Njemačkoj još od ljeta postale obavezne u ugostiteljskim objektima. Nijemci nisu bili previše oduševljeni nošenjem maski, ali većina se pridržava tog pravila, pogotovo jer su kazne pooštrene i kreću se od 50 do nekoliko stotina eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da su u brojnim gradovima komunalne vlasti već izrekle dosta kazni zbog nenošenja maski, te da je bilo i agresivnih situacija, pogotovo u vlakovima, kada je morala intervenirati i policija.

"Od 21 sat do 6 sati ujutro na nekoliko frekventnih mjesta u gradu vlada i zabrana prodaje alkohola, a od 23 do 6 ujutro i zabrana konzumiranja alkohola. Smatra se da bi ta mjera mogla demotivirati ljude da izlaze i da se druže", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troskok je rekla kako smatra da mjera obveznog nošenja maske ne bi trebala biti problem jer je i njima u interesu doprinijeti smanjenju broja novooboljelih.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo