RAZMNOŽAVANJU KUMOVALA I TRAVA? / Užas u Zagrebu, štakori su se pojavili i u centru metropole: 'To je zabrinjavajuće, ovaj je velik kao golub'

Čitatelj je poslao fotografije na kojima se vidi kako se štakori goste oko smeća usred bijela dana

26.9.2023.
19:19
VOYO logo

Štakori i dalje napadaju Zagreb, a RTL Danas piše da im građani javljaju da ih ima i u samom središtu grada, odnosno na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg).

Čitatelj je poslao fotografije na kojima se vidi kako se štakori goste oko smeća usred bijela dana. "Uvijek ih bude zimi, ali tijekom ljeta ne toliko. Malo je to zabrinjavajuće, nije ugodno. Ovaj je bio velik kao golub", kazao je Jurica koji radi na Cvjetnom trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štakori su viđeni i u Prečkom. "Bili smo s djecom u parkiću i jedna mama došla je cerekajući se, ali uznemirena. Hihotala se i pokazivala prema mjestu gdje je vidjela štakore, bilo je to kod kontejnera. Nabacili smo šalu međusobno da je to zbog visoke trave koja je donedavno bila i viša od 1,5 metara u Prečkom, da su imali mjesta gdje da se gnijezde", rekla je jedna mama.

POGLEDAJTE VIDEO: Dok mrtvi štakori leže, živi šuškaju po smeću: Stanje sad još gore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakotili se zbog nepokošene trave

Sanitarni inženjer i vlasnik privatne firme za deratizaciju Rene Švajger na području grada Zagreba odradi petstotinjak deratizacija na godinu i izlazi na teren samo na poziv Zagrepčana. "U ovo ih doba svakako ima najviše - u proljeće i jesen. Žive u rupama pa kada je više kiše, to ih istjera iz staništa i kanalizacije pa tako dođu tamo gdje je smeće", objasnio je Švajger i dodao kako su za njihovu "kontrolu" prije svega zadužene sistematske deratizacije koje bi se zakonski trebale obavljati dva puta na godinu i to upravo u proljeće i na jesen.

Tvrdi da je velik problem i smeće te njegovo neodvajanje pa je više štakora tamo gdje ima puno smeća. "Površine se ne čiste. Pogledajte ima li vani smeća. Ljudi bi trebali reciklirati, odvajati otpad", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: FOTO: RTL

Vezano za komentar stanovnika Prečkog da su se glodavci imali gdje nakotiti s obzirom na visoku travu koja je bila u Zagrebu, Švajger potvrđuje da i to utječe na njihovu pojavu. "Ako se ne kosi na vrijeme i trava poraste, pri deratizaciji je teško naći njihove rupe, stoga se oni nastavljaju množiti", poentirao je.

"U samo nekoliko tjedana može se namnožiti stotinjak štakora", kazao je. Štakora se, naravno, ne možemo riješiti u potpunosti, no bitno je upravo deratizacijama napraviti tzv. biološki minimun do tih granica da oni ne budu štetni i ne prenose bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo