Socijalna pomoć morat će se 'vratiti' radom za opće dobro

Korisnici socijalne naknade 'vraćat će' državi za pomoć koju im isplaćuje, i to tako što će besplatno sudjelovati u radovima za opće dobro.

19.3.2014.
10:27
VOYO logo

Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje kako je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić praktički sve već dogovorila s Mirandom Mrsićem, ministrom rada i mirovinskog sustava. Odlučeno je tako da se u radove za opće dobro mogu angažirati isključivo korisnici zajamčene minimalne naknade (novi institut socijalne pomoći uveden početkom godine op.a.), a takvih je u sustavu trenutačno 113 tisuća.

Poticanje radne aktivacije

"Radno sposobnom ili djelomično radno sposobnom samcu ili članu kućanstva ukida se pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, odnosno pripadajući udio u ZMN-u ako se ne odazove pozivu jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave za sudjelovanje u radovima za opće dobro bez naknade. U javnim radovima korisnici ove socijalne naknade mogu sudjelovati najmanje trideset, a najviše devedeset sati mjesečno", objašnjava Kristina Samardžić iz kabineta ministrice Milanke Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura je takva da jedinice lokalne samouprave u suradnji s centrom za socijalnu skrb pozivaju primatelje ZMN-a na rad za opće dobro, primjerice čišćenje i održavanje javnih površina, a ako osoba odbije poziv, gubi, dakle, pravo na pomoć. Iz Ministarstva naglašavaju kako je intencija cijelog novog Zakona o socijalnoj skrbi bila da, među ostalim, na više načina potiče radnu aktivaciju nezaposlenih radno sposobnih korisnika socijalne pomoći.

Tako je, primjerice, u Zakon inkorporirana odredba prema kojoj dugotrajni korisnik zajamčene minimalne naknade zapošljavanjem ne prestaje automatizmom biti korisnik te pomoći, nego je nastavlja primati u sljedeća tri mjeseca, s time da se naknada s vremenom umanjuje (posljednji mjesec 30 posto iznosa op.a.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo