olakšanje za mještane / Situacija u Vrgorcu napokon se smiruje, voda se povlači, pomoć stiže iz cijele zemlje: 'Bit će svega, samo neka je glava živa'

Voda se povukla čak 60 centimetara, a pomoć stiže iz svih dijelova Hrvatske

14.12.2020.
19:15
VOYO logo

Nakon nekoliko neizvjesnih dana, u Vrgorcu se situacija napokon smiruje, voda se povukla čak 60 centimetara, a pomoć stiže iz svih dijelova Hrvatske.

Splitsko- dalmatinska županija osigurala je 200 tisuća kuna za nabavku grijalica, a dogovoren je i novi projekt između Vrgorca i Hrvatskih voda čime bi se spriječile ovakve poplave, a od sutra pomoć će pružiti i vojska.

Evakuirano je pet kuća, a pod vodom je još 14 objekata, od toga 10 stambenih kuća. Sve službe i dalje su na terenu.

Image
vodostaj /

Razina vode u Kokorićima kraj Vrgorca počela opadati: Meteorološke prognoze su povoljne

Image
vodostaj /

Razina vode u Kokorićima kraj Vrgorca počela opadati: Meteorološke prognoze su povoljne

"Upravo danas sam dobio potvrdu da ćemo se sutra oko 10 sati naći u zgradi Grada u Vrhovcu sa generalom Turkaljom i njegovom ekipom gdje ćemo doći tu na teren i pogledati što nam je sve potrebno što se tiče vojske", rekao je Mile Herceg, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vrgorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je sukus svega je dogovoreno prije nekoliko dana, a to je da će Ministarstvo trenirati lukičaste proizvode, da će pokušat obeštetit ljude za ove kulture koje su posađene, a koje se tiču kapule, eventualno luka'', rekao je zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Ante Šošić.

U Kokorićima i dalje mještani ne mogu u svoje kuće iako se voda dijelom povukla. Više je doznala naša Nikolina Radić koja je razgovarala s gospodinom Matom Pervanom koji je do svoje kuće uspio doći tek nakon 11 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja nisam mogao ući unutra, ali danas mi je došao sin nakon 11 dana u kuću, otvorio je i kad je vidio kakva je situacija, odmah je utekao. Bilo mu je teško, nije meni htio ništa ni reći, a eto doznao sam od majke'' rekao je Pervan.

Na pitanje kolika je šteta, Pervan odgovara: ''U podrumu mi je čitava mehanizacija, eletrični aparati. Ne znam ni sam što bih rekao što je dolje: električne pile, vino, rakija. Nešto sam spasio, nešto je propalo. S obzirom da mi je sin autoelektričar, imao je unutra neke privatne automobile koji su ostali, ali ljudi se ne žale. Bit će svega, samo nek je glava živa'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tunel će biti sagrađen kroz pet godina, ali Pervan kaže da mu nije jasno kuda će on ići. ''Tunel što je direktor Hrvatskih voda rekao 4 kilometra, meni ne ide u glavu gdje će taj tunel ići. Nama je ovdje potreban tunel od 250 metara koji bi ovu vodu odveo. Za nas bi bio spas, za budućnost naše djece i unučadi. I taj se tunel može raditi, ali nama je najprije potreban tunel od 250, najviše 300 metara'', zaključio je Pervan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo