zaštita radničkih prava / Sindikat upozorio: 'Neplaćanje prekovremenog rada nije samo problem liječnika nego i ostalih koje Kujundžić zanemaruje'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Sindikat navodi da je u zadnjih godinu dana bio prisiljen pokrenuti brojne tužbe zbog nezainteresiranosti ili nesposobnosti ministra zdravstva da u sustav uvede zakonitost i red

30.1.2018.
14:12
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske upozorio je u utorak da neplaćanje prekovremenog rada nije samo problem liječnika, nego i medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, zbog čega je sindikat bio prisiljen pokrenuti i financirati brojne tužbe svojih članova.

"Ministar zdravstva Milan Kujundžić gura pod tepih činjenicu da liječnici, iako su nositelji najvećeg dijela zdravstvene djelatnosti, nisu jedini koji imaju problem neplaćanja prekovremenog rada sukladno propisima", ističe u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je problem i medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, poput spremačica u bolnicama. No, kako zahtjevi za isplatu razlike neisplaćenih dodataka na plaću za prekovremeni rad spremačica i ostalih djelatnika srednje i više stručne spreme nisu toliko visoki kao liječnički, Kujundžić ih zanemaruje, tvrdi sindikat.

S obzirom da je pitanje plaćanja prekovremenog rada stvar zaštite radničkih prava, sindikat traži da Kujundžić pozove na sastanak reprezentativne sindikate zdravstva i Hrvatski liječnički sindikat, kako bi zajednički pokušali riješiti spor. U protivnom neka bude spreman preuzeti odgovornost za troškove koji će proizaći iz sudskih tužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sindikatu smatraju da Kujundžić, pritisnut visinom zahtjeva za isplatu prekovremenog rada liječnika, prozivanjem Ministarstva pravosuđa zbog neujednačenosti sudske prakse i konzultirajući se samo s predstavnicima liječnika, ponovo selektivno pristupa rješavanju problema.

Sindikat u priopćenju navodi da je u zadnjih godinu dana bio prisiljen pokrenuti brojne tužbe zbog nezainteresiranosti ili nesposobnosti ministra zdravstva da u sustav uvede zakonitost i red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo