'to su lebdeće čestice' / Puno toksičnih plinova kruži područjem Osijeka, pulmolog Srića upozorava: 'Građani bi trebali nositi maske!'

Image
Foto: HVZ/Robert Anic/Pixsell

Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano oko 200 vatrogasaca sa 100 vozila iz 44 vatrogasne postrojbe

5.10.2023.
9:10
HVZ/Robert Anic/Pixsell
VOYO logo

Požar na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike Drava Internacional u Osijeku za koji je JVP Grada Osijeka zaprimio dojavu 4. listopada u 00.41 sati pod nadzorom je gasitelja, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

Napominju da su tijekom dana vatrogasci aktivno radili na gašenju velike količine plastike na otvorenom prostoru prilikom čega su trojica vatrogasaca ozlijeđena, od kojih je jedan zadobio teže ozljede. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano oko 200 vatrogasaca sa 100 vozila iz 44 vatrogasne postrojbe", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec te dodao da je požar pod nadzorom gasitelja.

Zbog situacije na terenu, glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije (JVP Vinkovci i JVP Vukovar) s petoricom vatrogasaca i dvama vatrogasnim vozilima. Gašenje požara je u tijeku, a radi se na hlađenju i zatrpavanju požarišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PUSTITE TE PRIČE...' /

Novinarka pitala HDZ-ova župana je li on odgovoran za veliki požar u Osijeku: 'Kakve to veze ima s HDZ-om, gospođo?'

Image
'PUSTITE TE PRIČE...' /

Novinarka pitala HDZ-ova župana je li on odgovoran za veliki požar u Osijeku: 'Kakve to veze ima s HDZ-om, gospođo?'

Situacija bolja nego jučer

Zamjenik osječkog gradonačelnika i načelnik stožera Civilne zaštite Dragan Vulin rekao je danas za HRT da je situacija na požarištu u Brijestu u Osijeku značajno bolje nego jučer. To znači, kaže, da ima manje vatre i dima.

"Bilo je dosta plastične mase koja je bila zahvaćena i požarom izgorjela. Manji dio koji gori, postoji izdimljavanje, ali manjeg intenziteta", naglasio je i dodao da su na preporuku zapovjednika JVP-a Gorana Ivkovića pozvane građevinske tvrtke, ali podigla su se i gradska komunalna poduzeća, vodovod i UNICOM koji će krenuti sa zatrpavanjem požarom obuhvaćenog područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako su mjerenja pokazala da nema povećanja vrijednosti ni jedne vrste čestica u zraku, ali da građani i dalje trebaju biti oprezni.

POGLEDAJTE VIDE: Anušić u Direktu o odgovornosti za požar prozvao DORH, Inspektorat i policiju: 'Podnijet ćemo kaznenu prijavu':

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani bi trebali nositi maske

Pulmolog Saša Srića je rekao da je obećavajuće za Osijek, zbog vjetra koji puše, da se nije pokazala koncentracija čestica koje bi imale posljedicu za zdravlje. "Treba se naglasiti da svejedno građani trebaju biti na oprezu", govori.

Dodaje da je prisutno puno toksičnih plinova i to su lebdeće čestice koje imaju svoju toksičnost i koje mogu utjecati na respiratorne sustave. Apelira stoga da se građani što više zadržavaju u svojim domovima, te da se posebno trebaju pripaziti kronični pacijenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani bi trebali koristiti EFP2 maske koje imaju zaštitni filtar, no ako nemamo te maske, dobre su i obične da spriječe ulazak bar onih krupnijih čestica", upozorio je te dodao da je ispravna odluka da se nastava odgodi.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo