U TORBU SPREMITE I KIŠOBRAN! / Prvi dan škole donosi kišu, ali toplim danima nije kraj: Pogledajte kad bi opet moglo zasjati sunce

Od ponedjeljka u osnovne i srednje škole kreće nešto manje od pola milijuna učenika

8.9.2019.
22:05
VOYO logo

Od toga je 318.000 osnovnoškolaca među kojima je nešto više od 38.000 djece koja u školu kreću prvi put. Zanimljivo je i da je ove godine upisno oko 500 prvašića manje nego lani. 

Srednje škole otvaraju vrata za 146.000 učenika. Inače, nešto više od 150.000 đaka bit će obuhvaćeno kurikuralnom reformom koja sada ulazi u sve škole, a sve njih, kao i njihove roditelje, ali i učitelje zanima kakvo će biti vrijeme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unazad 10 godina kiša je u Zagrebu padala četiri puta, a u Splitu pet. Sad već znamo da će ova godina samo pojačati tu statistiku, u ponedjeljak će kiša sigurno padati.

Dobra je vijest ipak da će glavnina kiše pasti u noći, a u vrijeme kad školarci idu prema školi već bi moglo biti suho u mnogim dijelovima Dalmacije, mjestimice u Slavoniji i rijetkim dijelovima središnje Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrućine više ne treba očekivati

Ipak, dobro je pri ruci imati kišobran, a na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru i Lici i čizmice jer bi moglo biti i ozbiljnih lokvi na tlu. Temperatura će slična kao jutros, za laganu vjetrovku.

Na povratku iz škole ili na odlasku u popodnevnu smjenu bit će već puno ljepše vrijeme. Pokoji pljusak moguć je još samo u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu te u zaobalju južnog Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, oprez jer svi spomenuti pljuskovi mogu biti praćeni i grmljavinom. Temperature popodne u zapadnim dijelovima zemlje bit će oko 20, uz sunce kojega će biti sve više mnogi će poželjeti skinuti jaknu, a u Slavoniji i Dalmaciji toplo, oko 24.

Ovo je već svakako jesensko vrijeme, već je sada jasno da će ovaj rujan biti zabilježen kao najmanje prosječan, a u mnogim krajevima čak i razmjerno kišovit. Čini se da će njegov nastavak ipak biti ljepši, očekuje se ipak više suhih dana nego u prvom rujanskom tjednu, a bit će i sunčanije od prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad se već vidi i zahladnjenje oko 15. rujna tako da vrućine više ne treba očekivati, ali svakako možemo računati na još puno toplih dana.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo