Obavijesti

News

Komentari 216

Politički konvertiti: Stranku promijeni, a funkciju zadrži

Politički konvertiti: Stranku promijeni, a funkciju zadrži
7

Stranačke iskaznice mnogima služe kao odskočne daske u karijeri, a ako je potrebno, spremni su se i odreći stavova koje su do jučer zastupali ako se pojavi bolja prilika

VIDEO

Stranačke iskaznice mnogima služe kao odskočne daske u karijeri, a ako je potrebno, spremni su se i odreći stavova koje su do jučer zastupali ako se pojavi bolja prilika.

Mikel Čivljak, koji je imenovan za pomoćnika HDZ-ova ministra poduzetništva Darka Horvata, a nakon toga napustio svoju stranku SDP, samo je jedan u nizu.

Kako to obično biva kad se donedavni kolege raziđu, oni koji ostaju u stranci nemaju lijepe riječi za bivše. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić je tako za Čivljaka rekao kako je očito pristupio SDP-u kad su prije četiri godine osvojili vlast jer je očekivao napredak u profesionalnoj karijeri. Kad to nije uspio, pristupio je novoj Vladi i izašao iz SDP-a.

Čivljaka je predložila zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj za pomoćnika, ali ni ona to ne bi bila u prilici da nije išla protiv svoje stranke - HNS-a. HNS je u oporbi, ali je ona odlučila podržati Vladu Domoljubne koalicije i ući u klub zastupnika s Milanom Bandićem. Njezin glas je bio jedan od presudnih što je mandatar postao Tihomir Orešković. Slično je i s Mirkom Raškovićem, dugogodišnjim članom SDSS-a, koji je protiv svoje stranke odlučio ne podržati lijevu koaliciju nakon izbora, nego se okrenuo HDZ-u i Mostu, iako bez SDSS-a ne bi bio zastupnik u Saboru. Ubrzo nakon izbora i osvojehnih zastupničkih mjesta od Mosta se odvojio i Drago Prgomet sa svoje dvije zastupnice, iako je Most zaslužan za njihove pozicije. Nedugo zatim je Prgometova zastupnica Gordana Rusak otišla s HSLS-ovcima, a u javnost je procurilo pismo kojim je priključenje zastupničkim klubovima uvjetovala zapošljavanjem svoje suradnice. Zapošljavanje je inače usluga zbog koje se zaborave stranačke boje, a primjera je mnogo. Primjerice, Milivoj Špika, čelnik BUZ-a i zastupnik u Saboru, prije dvije godine trebao je biti oporba Milanu Bandiću u Zagrebu zajedno s HDZ-ovcima. Kad je postao pomoćnik tajnika Sportskog saveza Zagreba, tri puta je omogućio, suprotno naputku svojeg zastupničkog kluba, da Bandiću prođu odluke. Sad je i HDZ u partnerstvu s Bandićem, pa su i Špikini izleti zaboravljeni. I Mislav Žagar, današnji tajnik stranke Ive Josipovića Naprijed Hrvatska, bio je u HNS-u, a nakon što je prešao u SDP - dobio je mjesto pomoćnika na Autobusnom kolodvoru gdje, kako je sam priznao, nije morao puno raditi za plaću. Zatim se odmaknuo od politike, pa se opet angažirao kod Josipovića.

U prošlom sazivu je najsmješniji bio primjer Jakše Baloevića, koji je don Ivanu Grubišiću obećao odricanje dijela plaće ako uđe u Sabor, no nakon što je postao zastupnik, otišao je od Grubišića u stranku Ljube Jurčića. Prije su u stranke prelazili i sindikalisti, poput Borisa Kunsta u HDZ, ali su i liberali postajali pravaši, poput Miroslava Rožića i Tončija Tadića.     

Čivljaku u SDP-u nije išlo i nisu ga podržavali...     

Pomoćnik ministra Horvata, Mikel Čivljak, probao se probiti u stranačkoj hijerarhiji u SDP-u, ali mu nije išlo. Kad se kandidirao za delegata na konvenciji u svojem ogranku u Maksimiru dobio je četiri glasa. Također, rekao nam je da je sam sebe kandidirao u Glavni odbor stranke i ne vjeruje da bi prošao. Magistar je ekonomije i specijalizirao se za marketing. Radio je u Badelu, predavao na Veleučilištu u Šibeniku, a od 2005. godine je zaposlen u Hrvatskoj poštanskoj banci. Rekao nam je kako nije htio napustiti SDP i da mu nije zamisao učlaniti se u HDZ.

- Znao sam da ću biti pomoćnik i prije nego što je Vlada to objavila. Tek nakon medijskih objava vidio sam da bi moje članstvo u SDP-u moglo biti teret onima koji su me predložili - rekao nam je Čivljak.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 216
VIDEO

Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke; Milanović odredio datum za saziv Sabora
IZBORI 2024.

Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke; Milanović odredio datum za saziv Sabora

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’
VARTEKS U ŠTRAJKU

’Stjepan Čajić ju je postavio za šeficu’; On kaže: ‘To je laž, svi dišemo s radnicima Varteksa’

Radnici Varteksa još čekaju plaće. Uprava šuti, sindikati prozivaju dioničara
Prijateljica ubijene Kristine: 'Trebaju nam žene kao što si ti, Kiki. Nedostajat ćeš nam...'
UBOJICA U PRITVORU

Prijateljica ubijene Kristine: 'Trebaju nam žene kao što si ti, Kiki. Nedostajat ćeš nam...'

Leopolda B. (48), kojega sumnjiče za femicid, odnosno rodno motivirano ubojstvo grafičke dizajnerice Kristine K. (48), odveli su na mjesec dana u Remetinec. Brani se šutnjom...