Nema gledanja kroz prste / Počele su prijave ispita za državnu maturu: 'Maturanti imaju problema, no ne bi trebalo ništa spuštati'

A oni koji budu prepisivali, izaći na ispit mogu tek sljedeće godine

4.12.2020.
7:27
VOYO logo

Dok se raspravlja o eventualnom zatvaranju škola i prelasku na online nastavu, u sjeni obrazovnog sustava ostaje znatno važnija vijest. Za gotovo trideset tisuća maturanata počele su prijave ispita državne mature. Što i koliko znaju pokazat će u lipnju, a hoće li ovogodišnji ispiti s obzirom na situaciju s virusom biti lakši?

Nema govora o odgodi

Uz ponavljanje gradiva u školi, Barbara se za maturu priprema i dodatno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svi učimo sami doma, međusobno si pomažemo, profesori su od velike pomoći i nadamo se da će sve dobro proći“, rekla je maturantica Barbara Strunjak.

Baš kao ni lani, ni ove godine nema govora o potencijalnoj odgodi mature, a s približavanjem ispita, raste i nervoza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Smatram da bi neke stvari koje smo učili dok je bila korona i dok je bio lockdown da ne bi trebale biti u testu", izjavila je Strunjak.

„Slažem se da nisu normalne okolnosti, i slažem se da maturanti imaju velikih problema, no ne bi trebalo ništa spuštati, s obzirom da je to već debelo spušteno ispod praga kojeg mi imamo“, kazao je Želimir Čečura, ravnatelj XIII. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
objavljeni rezultati /

Prosječna ocjena na državnoj maturi je 'čvrsta trojka', evo u kojoj su županiji ostvarili najbolji rezultat

Image
objavljeni rezultati /

Prosječna ocjena na državnoj maturi je 'čvrsta trojka', evo u kojoj su županiji ostvarili najbolji rezultat

Jedinica iz eseja

Nema gledanja kroz prste - jasni su i u Nacionalnom centru. Uz to, traže ponovno uvođenje praga na esejskom djelu ispita, što znači da maturanti s jedinicom iz eseja više neće moći položiti hrvatski. 

„S obzirom na njihove prošlogodišnje rezultate ja vjerujem da će oni to uspješno savladati, kao i prošlogodišnji maturanti“, rekla je Ana Sesar, viša stručna savjetnica NCVVO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni koji budu prepisivali - izaći na ispit mogu tek sljedeće godine. 

„Profesori su u potpunosti na strani učenika i pružaju im svoje vrijeme izvan škole, međutim mislim da će trebati dodatne pripreme“, izjavila je Ana Romić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer prijave ispita za novu generaciju već su počele, pa se u školama organiziraju i dodatne pripreme. U ovoj zagrebačkoj upravo se radi plan.

„To ćemo definitivno imati, imamo nekoliko profesora matematike, nekoliko profesora hrvatskog i engleskog, pa onda oni imaju manje grupe. Vjerojatno će ih održavati online jer ne smijemo miješati grupe, ali pripreme ćemo imati definitivno, kao i svake godine.“, izjavila je Daria Šuprinović Karakaš, koordinatorica za Državnu maturu XIII. gimnazije u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novoj situaciji već se prilagodila profesorica iz Siska, koja je otvorila YouTube kanal s besplatnim pripremama.

„Ne smatram da će imati problem, smatram da su oni dovoljno digitalno potkovani da im ovo nije problem, čak im je i zabavno. Veći su problem imali profesori dok su se snalazili sa svime ovime“, rekla je Marta Narančić, profesorica hrvatskog jezika u Gimnaziji Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A to snalaženje trajat će sve do lipnja kada će se ispiti pisati cijeli mjesec.

Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo