ZA SVE OBITELJI / Počela je crowdfunding kampanja za tiskanje slikovnice ‘Moja dugina obitelj’: Ana i Roko u novoj avanturi

Image
Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Slikovnica 'Moja dugina obitelj na izletu' druga je u nizu slikovnica iz serije 'Moja dugina obitelj'

22.10.2019.
15:00
Davorin Visnjic/Pixsell
VOYO logo

U novoj priči djevojčica Ana sa svojih dva tate i dječak Roko sa svoje dvije mame posjećuju muzej i park prirode, maštaju o svojoj budućnosti i druže se s novim likovima, a nakon toga svojim bakama i djedovima prepričavaju doživljaje. Ana i Roko kroz slikovnicu uče o pravilima ponašanja u mjestima na koja idemo na izlet i što mogu očekivati u muzeju ili parku prirode.

Sve se to događa u novoj priči za čiji je tisak udruga Dugine obitelji danas pokrenula crowdfunding kampanju na Ulule platformi i već u prvih nekoliko sati prikupila više od 40 posto potrebnih sredstava za tiskanje slikovnice, koju žele besplatno omogućiti svima koji je budu željeli. Cilj je prikupiti 4000 eura za tisak i distribuciju 1000 primjeraka prvog izdanja slikovnice ''Moja dugina obitelj na izletu''.

Nova priča stiže u vizualno osvježenom izdanju koje je osmislio i kreirao akademski slikar i ilustrator Martin Hrastić, a slikovnica je, podsjetimo, predstavljena prošloga tjedna i daljnji je korak u stvaranju serijala slikovnica 'Moja dugina obitelj'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Osim što novom slikovnicom dodatno proširujemo izbor sadržaja za najmlađe o duginim obiteljima na hrvatskom jeziku, vjerujemo da njome nastavljamo podizati vidljivost te poticati dijalog koji je nužan za veću razinu poštovanja, prihvaćanja i uključenosti duginih obitelji u našem društvu. Taj se cilj ponekad čini vrlo dalek i zato nam je podrška baš svake osobe izuzetno vrijedna'', poručuju iz Duginih obitelji, čiji je koordinator Daniel Martinović i autor slikovnice, koja dolazi u tvrdim koricama, a dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku.

Anu i Roka javnost je upoznala početkom prošle godine kroz prvu hrvatsku slikovnicu o istospolnim obiteljima ‘Moja dugina obitelj’, a nastavak serijala možete podržati ne samo nabavom slikovnice, nego i popratnih materijala poput društvene igre 'Moja dugina obitelj na izletu', naljepnica, bookmarkera, šalica, zdjelica i bojanki. 

Slikovnica je bila namijenjena duginim obiteljima i njihovoj djeci, no izazvala je veliki interes javnosti ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan njenih granica što je udruzi ukazalo na to da sadržaji koje nudi nisu traženi i potrebni samo među njima. Kasnije je besplatno podijeljeno više od tisuću slikovnica i to ih je, kažu u udruzi, potaknulo da obogate izbor edukativnih sadržaja za najmlađe o djeci s istospolnim roditeljima novim nastavkom - slikovnicom “Moja dugina obitelj na izletu”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Djeca formiraju slike i ideje o svijetu na osnovi onoga što vide i doživljavaju u svojoj okolini te od rane dobi kategoriziraju sebe i druge u skupine s nekim obilježjima što im pomaže u snalaženju u svijetu oko sebe. Koliko god to pomoglo, to može biti i temelj za stvaranje stereotipa što može biti štetno ako se pretjerano generalizira; primjerice porukama da su lutke za djevojčice, a autići za dječake; da su neka zanimanja ženska, a neka muška, da dječacima nije primjereno plakati, i slično'', istaknula je psihologinja Marina Štambuk govoreći na predstavljanju o važnosti slikovnica koje prikazuju različitosti u društvu i znanstvenim spoznajama o duginim obiteljima.

"Upravo radi toga nam je važno kako su priče ispričane i kakvi su likovi u pričama. Ove slikovnice posebno su vrijedne djeci koja odrastaju u duginim obiteljima, a koja među prijateljima u školama i vrtićima vide obitelji drugačije od svoje jer ih uči da nisu sami i da ima i drugih koji tako žive. Ujedno naglašava sličnosti u odnosu na uobičajeni tip obitelji te time olakšava bivanje manjinom u društvu'', istaknula je Štambuk i poručila: ''Dok god budemo djecu izlagali samo ograničenim stereotipnim sadržajima ona će se formirati u odrasle ljude koji te sadržaje potvrđuju. Ovaj serijal slikovnica nam donosi toliko potrebnu raznovrsnost sadržaja u smjeru upoznavanja i prihvaćanja različitosti koje na kraju nisu baš tako velike kakvim ih se obično prikazuje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo