gost rtl-a danas / Penava za RTL najavio borbu za novi mandat u Vukovaru, o Koloni sjećanja kaže: 'Detektirali smo dva problematična mjesta'

Različita su mišljenja o tome treba li se održati Kolona sjećanja

10.11.2020.
18:30
VOYO logo

Kolona sjećanja u Vukovaru, doduše u skromnijem formatu, održati i ove godine, bez obzira na odluku Stožera kojom se zabranilo održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednome mjestu. Gost RTL-a Danas je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koje je ranije poručio da ne dolazi u obzir da se Kolona sjećanja ne održi.

Vukovarski gradonačelnik kazao je da poziva građane da kao i svake godine dostojanstveno obilježe pad Vukovara s tim da u povodu ovogodišnje obljetnice, Penava je predložio da svi koji to mogu upale lampion na svom prozoru. A oni koji to jako osjećaju iz dubokih emotivnih razloga, Penava tvrdi da njima nitko ne može zabraniti nazočnost u koloni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo detektirali dvije kritične točke vezano za samu kolonu. To je početna točka, dvorište bolnice, a to će ove godine biti ispred bolnice, odnosno u Županijskoj ulici. Drugo mjesto je na memorijalnom groblju, zato što se na ta dva mjesta okupljao veći broj ljudi. To su statična mjesta i tu je potencijalno velika mogućnost zaraze. Sama kolona se odvija po trasi dugačkoj pet i pol kilometara i ona ne bi trebala
biti upitna'', rekao je Penava.

Image
detalji organizacije /

Medved: U Koloni sjećanja bit će do 500 osoba. Capak: Ako bude nešto više ljudi, to neće biti neki epidemiološki problem

Image
detalji organizacije /

Medved: U Koloni sjećanja bit će do 500 osoba. Capak: Ako bude nešto više ljudi, to neće biti neki epidemiološki problem

Kao problem su detektirana prijevozna sredstva, posebice ona masovna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Molim da se ne dolazi autobusima i  vlakovima. Imamo informaciju da je cjelokupna organizacija u tom smislu masovnog prijevoza gotovo u potpunosti izostala u odnosu na prošle godine i to me raduje u smislu koronavirusa'', izjavio je vukovarski gradonačelnik. 

Drugo kritično mjesto su ugostiteljski obrti, no Penava tvrdi da će se ugostiteljski objekti morati držati zadanih parametara s aspekta ponašanja i distance unutar objekata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Danas smo postigli dogovor da će radno vrijeme biti ograničeno do 21 sat'', napominje Penava. 

Penava uvjerava da će se angažirati sve službe koje će biti na raspolaganju. Na memorijalnom groblju, objasnio je Penava, ljude će se preusmjeriti prema izlazu kad dođu kako se ne bi zadržavali u prostoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da kad prođe kolona da se napusti Vukovar. Ne možemo nikoga tjerati na to, ali apeliramo na savjest i na važnost trenutka. Da s jedne strane Kolonu održimo, a s druge da sačuvamo zdravlje. Kako bi izbjegli kritike da ne treba Kolona'', kazao je Penava.

Odgovorio je i na kritike liječnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naravno da struka ima svoje zato smo danas i razgovarali. Na kraju je gospodin Capak tu imao jednu od ključnih uloga u suradnji sa svima nam,  Ministarstvom branitelja i gradom Vukovarom, i naravno da struku treba poštivati. Što se struke tiče jasno je svima da ono što bi bilo najpreporučljivije je broj nula. Neke kritike vaših gledatelja su bile s Korza u Rijeci. Garantiram da se na tom Korzu nalazi barem 500 ljudi, a Korzo nije dulji od 2 kilometra, sigurno. Danas na Savskoj su bile stotine ljudi na potezu od Ilice do Trga Nevenke Topalušić. Zašto bi Vukovaru bilo zabranjeno na pet i pol tisuća metara dugoj trasi 500 ljudi, a u Zagrebu ili Rijeci nije?'', zapitao se Penava. 

Pale su brojne kritike i na cijenu ulaznica za obnovljeni vodotoranj. Penava je napomenuo kako obitelji imaju obiteljske ulaznice koje su jeftinije i dodao kako ne misli da je cijena previsoka. Vjeruje kako su kritike uputili oni koji nisu financirali vodotoranj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Siguran sam da svatko tko je financirao taj objekt želi ga vidjeti u ovom današnjem stanju i da zadrži ponudu kvalitete koju ima. I da nastavi raditi uspješno, a preduvjet za to je cijena'', rekao je vukovarski gradonačelnik.

Penava tvrdi da će na iduće lokalne izbore najvjerojatnije izaći kao nezavisni kandidat uz potporu većeg broja stranaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo