Obradović: Prosveta i nauka su nam već u EU

Da li je i ovo marketinški trik?

12.7.2013.
14:24
VOYO logo

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da će se tokom pregovora sa EU otvarati i pitanja obrazovanja i nauke i da Srbija razgovore apsolutno spremno dočekuje, saznaje Tanjug.

- Možda više nego i u jednoj drugoj oblasti u prosveti i nauci mi smo već godinama deo evropskih projekata i po onome što smo postigli u toj oblasti mi smo već članica EU, samo što nema ko to i formalno da potvrdi - rekao je Obradović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je dodao i da su pre dve nedelje u Evropskoj komisiji u Briselu vođeni razgovori o vrednostima našeg obrazovnog sistem i da je Srbija dobila odlične ocene za ono što radi u sistemu obrazovanja i nauke.

On je na skupu, povodom ispraćaja oko 200 srpskih studenata koji u okviru Erasmus Mundus programa odlaze na postdiplomske studije u zemlje EU, rekao da je strateški cilj Srbije da poveća broj visokobrazovanih i kvalitet obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obradović je studentima poželeo da uživaju u danima, nedeljama i mesecima tokom kojih će studirati u inostranstvu, ali i da se trude da nauče što više.

- Kada se vratite u Srbiju da pomognete svojim kolegama, upoznajte ih i sa elementima obrazovnog sistema u inostranstvu, a dok ste tamo govorite malo i o Srbiji - poručio je ministar u Klubu poslanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studentima se, rekao je Obradović, pruža prilika da prenesu vrednosti visokog obrazovanja koje Srbija ima u inostranstvo gde je ono visoko cenjeno.

Ministar je naveo i da naša zemlja ima odlično i kvalitetno obrazovanje, ali da je problem što privreda ne funkcioniše onako kako bi želeli i što nema dovoljno dobre saradnje privrede i univerziteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Voleli bi da naši privrednici podržavaju studente i da i oni ulažu u visoko obrazovanje i da, naprimer, ostvare saradnju sa različitim katedrama na fakultetima - rekao je Obradović.

Evropska komisija već osmu godinu dodeljuje studentima i nastavnom osoblju iz Srbije Erasmus Mundus stipendije za cele poslediplomske studije, odnosno master ili doktorske programe i za razmenu studenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 900 studenata iz Srbije već je koristil stipendije tog programa a stipendisti su boravili na univerzitetima u zermljama EU i stekli zajedničku , dvostruku ili višestruku diplomu.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo