Oakland se protiv recesije bori - marihuanom!

Kalifornijski grad Oakland odlučio se boriti protiv recesije marihuanom: odlučili su postati gospodarska velesila na području legalnog uzgoja 'trave'!

22.7.2010.
17:35
VOYO logo

Teška vremena - 31 milijun dolara deficita gradskog proračuna i stopa nezaposlenosti od 17 posto - natjerali su Oakland na utrku s vremenom kada je u pitanju izdavanje dozvola za legalni uzgoj marihuane.

U utorak su ih dobile čak četiri megatvornice, od kojih najveća ima plantažu površine dva nogometna igrališta, zapošljavat će 371 radnika i plaćat će bar 1,5 milijuna dolara poreza godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo da i drugi gradovi ovo razmatraju kao industriju koja tek dolazi na scenu i raste. Važno je za Oakland da bude vitalni dio rasta i razvoja ovih licenciranih ustanova", kazala je vijećnica Rebecca Kaplan koja se natječe za gradonačelnicu na javnom saslušanju u gradskom vijeću.

Ondje je bio i Jeff Wilcox koji je pokušavajući objasniti zbog čega traži dozvolu za plantažu za medicinski uzgoj marihuane postavio pitanje vijeću: "Želite biti 'silikonska dolina' kanabisa?", a zatim ponudio odgovor: "Onda morate početi odmah", prenosi New York Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se procjenjuje da bi Oakland u konačnici mogao na uzgajivačima trave putem poreza i drugih davanja zaraditi čak 38 milijuna dolara godišnje, gradsko je vijeće glasovalo 5 naprema 2 vijećnika u korist dopuštanja industrijskih nasada marihuane.

Ovaj grad koji je jedan od najliberalnijih po pitanju konzumacije lakih droga, planira i daljnji korak: odobravanje rekreativne konzumacije marihuane za odrasle. Ako se glasači izjasne za taj prijedlog u anketi koja će se provesti u studenom, Oakland bi dobro mogao naplatiti legalizaciju ove industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, uz godišnju naknadu za dozvolu u iznosu od 211 tisuća dolara, uzgajivači marihuane kojima je izdana dozvola u utorak moraju plantaže adekvatno zaštititi, provoditi provjere kriminalne prošlosti osoba koje zapošljavaju, instalirati kamere za nadzor i protupožarni sistem, ali i plaćati osiguranje.

Ukoliko bi se dozvolila konzumacija odraslima, očekuje se da bi već u siječnju gradska administracija mogla biti zatrpana zahtjevima za dozvole za uzgoj. Prošle su godine, primjerice, četiri legalna uzgajivača marihuane za medicinske potrebe prodale oko tri tone marihuane vrijedne oko 28 milijuna dolara. Poljoprivrednici u novolicenciranim uzgajalištima, procjenjuje grad, mogli bi proizvesti više od 30 tona godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u Hrvatskoj...

U Hrvatskoj do sada niti jedan političar nije ozbiljno progovorio o kontroliranom uzgoju marihuane kao mogućoj gospodarskoj grani. Štoviše, zbog posjedovanja tek jednog jointa trenutno više osoba u Hrvatskoj služi višegodišnje zatvorske kazne, ravne onima koje se dobivaju u pojedinim slučajevima ubojstva. Policija svakodnevno izvještava medije o zapljenama koje se prezentiraju kao veliki policijski uspjesi.

Posjedovanje lakih droga za osobnu upotrebu i dalje je kazneno djelo, a ne prekršaj. Trava je kriminalizirana u mandatu HDZ-ove ministrice pravosuđa Ane Lovrin koja je prilikom proglašavanja posjedovanja kaznenim djelom kazala: "Bolje da me otmu nego da se proda jedan joint".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je javnost ponovno zabavljena pričom kako će policija i Državno odvjetništvo arbitrirati u slučajevima hvatanja konzumenata trave oko toga hoće li im bilježiti kazneno djelo ili prekršaj. Do toga je došlo zbog odluke Suda za ljudska prava u Strasbourgu, gdje je Hrvatska izgubila parnicu protiv muškarca kojemu je posjedovanje marihuane "naplaćeno" i po Kaznenom i po Prekršajnom zakonu, što je nedopustivo.

Izmjene tih zakona najavljene su tek za kraj godine, no što će biti s travom, i dalje se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući HDZ, koji je autor ovog zakonodavstva, javno još uvijek iznosi tvrdnje poput one ministra zdravstva Darka Milinovića koji smatra da bi "dekriminalizacija bila povijesna greška". Izraz "legalizacija marihuane" se, pak, još uvijek tretira kao psovka.

Oni uhvaćeni s jointom mogu se nadati tek da će naletjeti na liberalnijeg suca. Jedna od bitnijih pravosudnih odluka vezanih za "travu" je oslobađajuća presuda u korist branitelja oboljelog od PTSP-a K. D.-a, koji je uzgajao indijsku konoplju za vlastitu upotrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija mu je 2007. godine u vrtu iza kuće u Žubrici kraj Virovitice otkrila dvije stabljike kanabisa. Prijetilo mu je tri godine zatvora, no Županijski sud ga je odlučio strpati u zatvor na "samo" godinu dana. U lipnju 2009. godine Vrhovni sud je uvažio njegov argument da ga "trava" smiruje i da ju radije konzumira nego tablete te ga je oslobodila optužbi.

Prethodni članci:

arti-201007020164006 arti-201006020155006 arti-201006240223006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo