UŽIVAJTE ODGOVORNO U SEKSU / 'Nema maženja bez paženja': Ovo su najčešće zablude o spolno prenosivim bolestima

Image
Foto: Pixabay

Unatoč velikom napretku suvremenog društva, spolno zdravlje i danas se često smatra tabu-temom

2.9.2020.
11:30
Pixabay
VOYO logo

Koliko smo zapravo upoznati sa svojim spolnim zdravljem i koliko otvoreno o njemu razgovaramo? Kako ga zaštititi i koje posljedice nosi nebriga o spolnom zdravlju na naše opće zdravlje? Gdje se i na koji način možemo više o svemu informirati?

Dobra prilika za pronalazak odgovora na ova pitanja pruža se upravo ovih dana povodom Svjetskog dana spolnog zdravlja, koji se obilježava 4. rujna, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) tim povodom provodi kampanju ''Nema maženja bez paženja'' u sklopu poučnog projekta HZJZ-a ''Živjeti zdravo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ALARMANTNA SITUACIJA /

Ako ne koristite zaštitu, nakon ovih podataka o spolnim bolestima sigurno ćete početi!

Image
ALARMANTNA SITUACIJA /

Ako ne koristite zaštitu, nakon ovih podataka o spolnim bolestima sigurno ćete početi!

Još 2010. godine World Association for Sexual Health (WAS), globalna organizacija koja se zalaže za promicanje najboljih praksi u području spolnog zdravlja, pozvala je da se svakog 4. rujna obilježava Svjetski dan spolnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj temi. Prvi Svjetski dan spolnog zdravlja najavljen je upečatljivom temom ''Pričajmo o tome!''  koja je označila početak višegodišnje kampanje razbijanja straha i tabua vezanih uz teme o spolnom zdravlju, podsjetili su iz HZJZ-a.

Cilj njihove kampanje ''Nema maženja bez paženja'' skretanje pozornosti svih generacija i pojedinaca, bez obzira na spolnu orijentaciju, na odgovorno spolno ponašanje kako bi se zaštitilo vlastito zdravlje, ali i zdravlje partnera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražite odgovore na svoja pitanja: Stručnjaci i stručnjakinje HZJZ-a tu su za vas

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana spolnog zdravlja, 4. rujna stručnjaci i stručnjakinje HZJZ-a bit će dostupni građanima i građankama od 11 do 14 sati u digitalnom savjetovalištu na društvenim mrežama projekta ''Živjeti zdravo'' i odgovarati na sva pitanja u vezi sa spolnim zdravljem. Također, toj online inicijativi pridružit će se i mnogobrojne osobe iz javnog i društvenog života i na taj način podržati Svjetski dan spolnog zdravlja.

''Unatoč velikim naprecima suvremenog društva, spolno zdravlje i danas se često smatra tabu-temom. Tu činjenicu želimo promijeniti i uključiti cijelu populaciju u otvoreni i iskreni razgovor o spolnom zdravlju. Zato pozivamo sve građane i građanke da nam se 4. rujna pridruže u obilježavanju Svjetskog dana spolnog zdravlja na društvenim kanalima projekta ''Živjeti zdravo'' i da, ako već nisu, počnu voditi brigu o svojem spolnom zdravlju i zdravlju partnera“, poručio je epidemiolog Davor Plažanin, zadužen za ''Spolno zdravlje'' u sklopu Zdravstvenoga obrazovanja u projektu ''Živjeti zdravo''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pomoći svakako može biti i džepna knjižica ''Vi imate pitanja? Mi imamo odgovore!'', koja će biti predstavljena 4. rujna te dostupna i online, a u njoj su kroz 101 pitanje i odgovor stručnjaci i stručnjakinje iz HZJZ-a na jasan, kratak i zabavan, a prije svega informativan način dali odgovore na najčešća pitanja o spolnom zdravlju.

Image
Foto: HZJZ

Zablude i činjenice o spolno prenosivim bolestima

A prije posjeta društvenim mrežama, pogotovo u izostanku zdravstvenog odgoja i obrazovanja o spolnom zdravlju - no i to je dio one priče o ''tabu-temama'' u hrvatskom društvu, svakako valja pročitati koje su najčešće zablude o spolno prenosivim bolestima (SPB):

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Ako sam jednom imao/la SPB, više ga ne mogu dobiti.

Činjenica: Neke spolne bolesti ostavljaju trajni imunitet i u tom je slučaju ova izjava istinita, ali većina SPB-a ne stvara imunitet. Zato je u većini slučajeva moguće ponovno se zaraziti istim SPB-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Koristim dva kondoma odjednom za dodatnu zaštitu.

Činjenica: Dvostruki kondom ne pruža dvostruku zaštitu. Prilikom korištenja dvaju kondoma istodobno veća je mogućnost njihova pucanja zbog trenja, što može dovesti do neželjene trudnoće i prijenosa SPB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. SPB mogu izbjeći ako prakticiram oralni ili analni seks.

Činjenica: Bez obzira na vrstu spolnog odnosa, bio on oralni, analni ili vaginalni, može se zaraziti SPB-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kontracepcijske tablete štite me od SPB-a.

Činjenica: Kontracepcijske tablete štite od začeća (trudnoće), ali ne od SPB-a. Njihova je namjena sprečavanje neželjene trudnoće i regulacija hormona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Po izgledu mogu prepoznati osobu koja ima SPB.

Činjenica: SPB često ne izaziva nikakve simptome te zaražene osobe ne izgledaju niti se osjećaju bolesno, stoga je odgovorno spolno ponašanje iznimno važno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo