analiza rada u bolnicama / Neki liječnici rade više, neki manje, a najbolje rezultate ima riječki KBC!

Ministarstvo zdravlja objavilo je rezulate analize rada u bolnicama, koji su pokazali da neki liječnici rade više, a neki manje

26.8.2015.
19:10
VOYO logo

Početkom godine na ultrazvuk srca u riječkom KBC-u čekalo se više od 150 dana. Oni koji se na pregled naruče danas obavit će ga puno brže. 

"Sada su te liste manje od mjesec dana u nekom trenutku su 7 ili 15 dana", izjavio je Davor Štimac, sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liste čekanja smanjit će se i za CT - nabavom novog uređaja u bolnici planiraju obaviti dvostruko više pregleda. KBC Rijeka je, prema analizi ministarstva, najuspješnija bolnica prve kategorije u zemlji.

"Mi smo na neki način uveli fleksibilnije radno vrijeme i ideja je da oni koji su na poslu u tom trenutku i rade", dodaje Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza rada bolnica pokazala je da postoje velike razlike u radu bolnica i iskorištenosti aparata. Tako je od travnja prošle pa do ožujka ove godine u KBC-u Split jedan kardiolog obavio 1.199 pregleda, u KBC-u Rijeka 843, a u KBC-u Rijeka 461.

"Podaci govore da postoji određena razlika između pojedinih bolnica iste kategorije, a i unutar iste bolnice između pojedinih odjela. Na tu razliku ćemo pokušat utjecati većom količinom rada i razgovorima s ravnateljima i sa šefovima odjela", poručuje pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija-Marinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ultrazvuk srca u nekim bolnicama čeka se više od 200 dana pa u ministarstvu kažu da mjesta za poboljšanja ima.

"Može se reći da na kardiologiji gdje se puno čeka na uzv srca postoji prostor za poboljšanje. Uz 1 ili 2 pacijenta koji se pregledaju dnevno više liste čekanja se mogu skratiti odnosno gotovo dovesti na nulu kao što su to učinili kolege u Rijeci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Udruzi bolničkih liječnika smatraju da je analiza necjelovita jer ne obuhvaća sav posao koji liječnici obavljaju.

"Izostavljeno je sve ono što obuhvaća posao specijaliste od rada u ambulanti različitih vrsta pretraga, rada na odjelu", kaže Ivana Šmit, Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza je pokazala u kojim bolnicama nedostaje aparata.

"Zbog toga smo odlučili da se 250 mil. kuna uloži u zanavljanje opreme  tamo gdje je ona nedostatna ili je zastarjela", poručuje ministar zdravlja Siniša Varga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nabavom novih uređaja i boljom oranizacijom rada - ministar očekuje i smanjenje lista čekanja. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike