MUKE PO DRŽAVNOJ MATURI IZ LIKOVNOG: / Kako je Ivan Krstitelj mogao oplakivati Krista ako je umro prije njega?

Image

Jučer je oko tisuću maturanata pisalo ispit iz Likovne umjetnosti na državnoj maturi.

13.6.2017.
9:43
VOYO logo

Na Giottovoj fresci 'Oplakivanje Krista' mnogi su se iznenadili kad su doznali da je odgovor koji su trebali zaokružiti bio - 'Ivan Krstitelj'. Kako je na fresci prikazan trenutak u kojem Krist umire, maturanti su, vodeći se vjerovanjem da je Krstitelj u vrijeme Isusove smrti već bio mrtav, smatrali da nije on koji na slici oplakuje Krista. Ipak, kako se radi o umjetnosti, Ivan Krstitelj je na toj slici tek simbol pa je moguće da oplakuje Krista čak i ako je po povijesnom učenju već bio mrtav.

Riječke maturantice Jelena i Dolores za srednja.hr su rekle da ih je u tom ispitu zbunilo i pitanje o TV-Buddhi, a i analiza djela Gianlorenza Berninija, 'Ekstaza svete Terezije', u kojoj su morali odrediti tlocrt niše, opisati plohu i svjetlost i prepoznati i opisati tehniku 'gesamtkunstwerk', bila im je teška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je tu i pitanje o Pulskom amfiteatru, u kojem su maturanti morali napisati kakav je to tlocrt, zatim u kojem je stoljeću izgrađena atenska akropola i na njoj prepoznati hram Nike. U ispitu su bila i pitanja o grčkom teatru i grčkom kipu u kontrapostu, a bila su tu i pitanja u kojima su maturanti morali povezati razdoblje i slikara s određenim djelom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike