jezik mržnje na zagrebačkim ulicama / Milorad Pupovac za RTL.hr o novom grafitu mržnje: 'Dosta je! Ovo je opasno za sve, ne samo za Srbe'

Image
Foto: Emica Elvedji/Pixsell

"Ne radi se samo o Srbima, radi se o Hrvatskoj", rekao je Pupovac za RTL.hr

13.6.2020.
20:35
Emica Elvedji/Pixsell
VOYO logo

"Kao ni mojim kolegama jučer koji su komentirali poruke s Kustošije, tako ni meni večeras nije lako da komentiram ovu novu poruku mržnje i poruku nasilja prema Srbima u Hrvatskoj."

"Mogu samo kazati kako mi se čini da pod pritiskom šovinizma, mržnje i nasilnosti nekih grupa, nekih političkih aktera koji su je obnovili u kampanji za ove izbore, i mi Srbi u Hrvatskoj, i Hrvatska sve teže dišemo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SRAMOTAN ČIN /

VIDEO/FOTO Nastavlja se mržnja prema Srbima! U Zagrebu se pojavile nove degutantne poruke

Image
SRAMOTAN ČIN /

VIDEO/FOTO Nastavlja se mržnja prema Srbima! U Zagrebu se pojavile nove degutantne poruke

"Poput onog Afroamerikanca zbog kojeg je ustala cijela Amerika i pridružio joj se dobar dio svijeta, pa i mi iz Zagreba prije nekoliko dana", kazao je vidno potreseni Pupovac za RTL.hr.

"Očito je da bismo obranili demokraciju u Hrvatskoj, da bismo sačuvali obraz kao članica Europske unije, da ne bismo doveli u pitanje svoje članstvo u NATO-u, morat ćemo ustati protiv ovakvih poruka" kazao je Pupovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotnjem RTL-u Danas načelnik zagrebačke policije Marko Rašić objavio da je uhićeno šest osoba zbog kaznenog djela širenja mržnje u Kustošiji, te da su predani pritvorskom nadzorniku. "Mi smo u ovom događaju od samog početka zauzeli stav da se u suradnji s Državnim odvjetništvom, da se radi o kaznenom djelu iz članka 325 (širenje mržnje), a razlika (u odnosu na prekršaj uznemiravanja javnosti, op. a.) je vrlo jednostavna. Znači, (ovisi) o društvenoj opasnosti", kazao je Rašić u razgovoru s RTL-ovom Ivanom Ivandom Rožić.

Na pitanje što očekuje od policije, Pupovac je rekao da se nadaju da sve neće završiti na policiji "kao što nerijetko završava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko je tome naučio te mlade ljude?"

"Policija je prvi, ali ne dovoljni; nužni, ne dovoljni akter države koja treba jamčiti sigurnost, zakonitost i ustavnost. Nakon nje dolaze sudovi, a nakon sudova dolazi javnost. Policija je i do sada djelovala, ali sudovi nisu. Javnost je i do sada djelovala, ali autoriteti koji presudno mogu utjecati svojim porukama, nisu djelovali. Ni politički, ni nepolitički", kazao je Pupovac u razgovoru za RTL.hr.

"Nije na policiji da kaže odakle ovo dolazi, tko je naučio te mlade ljude tome, tko ih je nagovorio da to rade, tko ih je potaknuo na to? To je stvar svih nas. Da u govorima i riječima i porukama onih koji su danas u kampanji ili koji su stalno u kampanji, da te vrste prepoznamo mržnju, prepoznamo nasilnost, destruktivnost i opasnost, ne za žene srpske nacionalnosti samo, ni za djecu srpske nacionalnosti samo, jer kad njih ne bude dovoljno ili ne budu pri ruci, bit će to bilo koja druga žena, bilo čije dijete. Vaše, moje, potpuno nepoznatih ljudi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šteta je što većina šuti"

"Spirala mržnje bila je takva u različitim razdobljima povijesti, takva je bila i kod nas. I takva se sad obnavlja. Kontrolirali smo je koliko smo mogli proteklih godina, ali s pojavom nekih političkih aktera na sceni, ona je kulminirala. Onih koji na Srbima i mržnji prema Srbima, na atavizmu mržnje prema Srbima žele osvojiti vlast ima ih više, u više stranaka, više pokreta, u više koalicija."

"Šteta je što većina drugih ljudi šuti o tome, a ne radi se samo o Srbima, radi se o Hrvatskoj", rekao je Pupovac. Pozdravio je reakcije predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića vezano uz incident u Kustošiji, kao i dijela javnosti i političara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka čast i predsjedniku i premijeru. Svaka čast i nekim političkim grupacijama, mahom manjima, nevladinim organizacijama, mahom manjima. Svaka čast i medijima, većini nacionalnih medija. Oni obavljaju ono što bi trebao obavljati svatko, svaki građanin, svaki političar, svaka stranka. A to je - reći: 'Dosta je!', jer ovo je opasno za sve", zaključio je na kraju Milorad Pupovac u razgovoru za RTL.hr.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo