DIREKT OTKRIVA / Maske lagano padaju: Njihovo nošenje u rukama je lokalnih stožera, slijede li ih uskoro i drugi?

Prvo su u Sloveniji, u Austriji i u Italiji dobili preporuke o kretanju u škole bez maski, odnosno da ih se nosi samo pri ulazu i izlazu iz škole, te na hodnicima

15.9.2020.
6:55
VOYO logo

Jedna od Ustavnih tužbi odnosila se i na obvezu nošenja maski. Tužitelj smatra da takvu obavezu također ne može propisivati Stožer Civilne zaštite, ali čini se da i bez toga, maske lagano padaju. Barem kada je škola u pitanju.

Od stroge obaveze nametnute prije tjedan dana s početkom školske godine Nacionalni stožer sada je odluku o tome prebacio na lokalne županijske stožere i dvije su županije odmah ukinule obavezu nošenja maski, a čini se da će brzo i ostale.

Tim više jer obavezu nošenja maski u školama nemaju ni mnoge druge zemlje koje su Stožeru i "stožerašima" bile uzor u nametanju epidemioloških mjera i tim više jer neke zemlje u kojima su maske obavezne i u zatvorenom i u otvorenom prostoru imaju rast broja zaraženih, poput Španjolske, a neke koje takvu obavezu nikad nisu imale poput Švedske sad imaju pad broja zaraženih.

Image
STARI PROBLEMI /

Vrtići se muče u koronakrizi: 'Imamo djece s teškoćama u razvoju... Kako jedan odgojitelj može sam?'

Image
STARI PROBLEMI /

Vrtići se muče u koronakrizi: 'Imamo djece s teškoćama u razvoju... Kako jedan odgojitelj može sam?'

"Teško je nositi te maske pogotovo ljudima koji nose naočale jer se staklo zamagli, nekim profesorima ne smeta kad ih nosimo ispod nosa i to je još jedan minus i još je vruće pa se faca upari", priznao je Luka Bajlović, učenik i maturant Ekonomske škole Pula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenici Lukine srednje škole u Puli od sutra će na nastavi doslovno prodisati.

"Veliki je plus što ih sutra nećemo nositi", dodao je Luka.  

Na krilima dobre epidemiološke slike, na isti se potez odlučila i Međimurska županija i možda će ih biti još, pogotovo jer je odluka o maskama na nastavi u rukama lokalnih stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjet ćemo. Ako epidemiološka situacija bude dobra, nema razloga da i ostali lokalni stožeri ne donesu istu odluku. Ako se situacija pogoršta stožeri će ponovno uvesti tu obvezu", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Bez maski ili ipak s njima pitanje je koje muči i susjedne europske zemlje.

Prvo su u Sloveniji, u Austriji i u Italiji dobili preporuke o kretanju u škole bez maski, odnosno da ih se nosi samo pri ulazu i izlazu iz škole, te na hodnicima. Ipak, Slovenija je odmah na početku nastave, zbog loše epidemiološke slike, odlučila maske staviti kao obavezu.

Slično se dogodilo i Austriji, nakon tjedan dana nastave bez maski, od danas su obaveza. Italija je škole otvorila jutros i u slučaju da je osigurana fizička udaljenost, maske na nastavi neće biti obavezne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo