epidemiološka inovacija / Kakvo je novo cijepivo Hrvatska naručila? Dosad smo imali vektorska i mRNA , ovo je proteinsko

Image
Foto: AP Images

Imunološki sustav reagira na cjepivo i pamti protein S, pa će tijelo, kad se susretne s cijelim virusom SARS-CoV-2, početi stvarati nova protutijela za suzbijanje virusa

17.9.2021.
17:37
AP Images
VOYO logo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je danas na konferenciji Stožera da će Hrvatska nabaviti novo, proteinsko cjepivo, koje proizvodi francuska farmaceutska kompanija Sanofi/GSK.

"Naručili smo oko 300.000 doza inovativnog cjepiva. Dosad smo imali vektorska (AstraZeneca) i mRNA (Pfizer i Moderna), ovo je proteinsko, najavljuje se da će biti jako učinkovito. Dosta je jeftinije od mRNA cjepiva. Kad ga EMA evaluira, znat ćemo više", rekao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Druge zemlje su isto naručile, najveće količine je naručila Njemačka. Pretpostavljamo da oni imaju više informacija kad su uzeli toliko cjepiva, pa smo i mi naručili neku manju količinu", dodao je.

Image
već 56 slučajeva /

Epidemiolozi za RTL.hr: Najraniji početak sezone gripe. Evo kako razlikovati simptome gripe od COVID-a

Image
već 56 slučajeva /

Epidemiolozi za RTL.hr: Najraniji početak sezone gripe. Evo kako razlikovati simptome gripe od COVID-a

Slična tehnologija kao i za cijepivo protiv gripe

Sanofi razvija cjepivo koje se temelji na sličnoj tehnologiji koju koriste u izradi cjepiva protiv sezonske gripe. Ovo cjepivo također cilja protein S koji virusu SARS-CoV-2 služi da se veže za stanice i uđe u njih, piše Index.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada uđe u stanice, virus se replicira i širi po organizmu. Infekcija potiče obrambeni sustav organizma da razvija protutijela koja će blokirati virus. Cjepivo na temelju proteina S potaknut će odgovor sustava, a da pritom neće uzrokovati infekciju budući da sadrži samo protein S, a ne i cijeli virus.

Znanstvenici u laboratoriju izdvajaju dio virusnog genskog koda koji služi za proizvodnju proteina S. Taj dio koda ubacuju u tzv. plazmid, malu kružnu molekulu DNA kakvu uobičajeno imaju bakterije kao poseban dodatak osnovnoj DNA. Bakterije, čak i ako pripadaju sasvim različitim vrstama, preko takvih plazmida mogu međusobno izmjenjivati određena svojstva, kao što je primjerice rezistencija na antibiotike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plazmid s umetkom koda za protein S naziva se rekombinantnom DNA jer kombinira različite segmente DNA. Plazmid će segment zadužen za kodiranje proteina S transportirati u bakulovirus, koji u prirodi inficira kukce i nije opasan za ljude.

Znanstvenici će istovremeno u laboratoriju pripremiti stanice koje će postati minijaturne tvornice proteina S. Bakulovirus će ući u njih i početi se replicirati tako da će nastati mnoge identične kopije proteina S.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposlijetku će izdvojiti protein S iz mješavine, pročistiti ga, prikupiti ga u velikim količinama i ubaciti u cjepivo. Takvo cjepivo proizvodi se s pojačivačem koji potiče jači imunosni odgovor organizma.

Kad se cjepivo ubrizga u tijelo, imunološki sustav detektira protein spike, koji potiče stvaranje protutijela koja ga mogu identificirati i vezati se za njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imunološki sustav reagira na cjepivo i pamti protein S, pa će tijelo, kad se susretne s cijelim virusom SARS-CoV-2, početi stvarati nova protutijela za suzbijanje virusa. Ova vrsta pamćenja omogućuje da se cjepivom stvori dugotrajnija zaštita od bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanofijevo cjepivo trenutno prolazi kroz treću fazu kliničkih ispitivanja, a očekuje se da bi moglo dobiti odobrenje američke FDA-e i europske EMA-e prije kraja 2021. Europska komisija je još 18. lipnja 2020. formalizirala ugovor o kupnji cjepiva unaprijed u ime država članica kako bi mogla pravovremeno pratiti razvoj cjepiva te kako bi osigurala transparentnost i distribuciju.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo