parlamentarni izbori / Kakvi su planovi stranaka? Jedni računaju na europski novac, drugi žele biti samodostatni

Novoj Vladi turistička sezona ovaj put neće pomoći

1.6.2020.
21:18
VOYO logo

Pri odabiru liste koju će građani zaokružiti na izborima, uza samo ime, veliku ulogu trebali bi igrati programi koje su predstavili. Nitko ne može Hrvatsku za 4 godine pretvoriti u zemlju blagostanja - iako bi se takvo što lako moglo zaključiti čitajući predizborna obećanja: veće plaće, manje birokracije i samoodrživost - samo su neke od lijepih želja, a tko programe uopće ima i kakvi su?

Bandić na izborima

Neki to što Milan Bandić radi već 20 godina zovu populizmom, a on to zove programom i zato s listom Rada i solidarnosti koju će predstaviti sljedeći tjedan opet izlazi na izbore. Iako mu dojučerašnji partner ne predviđa ni prelazak praga.

''Ja vodim grad 20 godina, kad premijeri dobiju drugi mandat, ja ću im čestitati. Toliko o tome'', izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

A temeljni kapital za drugi mandat timu Andreja Plenkovića moglo bi biti 10 milijardi eura europskog novca za spas gospodarstva. HDZ program još nije predstavio, a na njemu radi Tomislav Ćorić. SDP-ov Branko Grčić odgovara da 7 milijardi eura iz fondova koje smo imali oni (HDZ) nisu znali potrošiti, a najavljuju nove; dok u SDP-u program ne baziraju na tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi krećemo u porezno rasterećenje plaće. To će se sastojati od povećanja osobnog odbitka sa 4000 na 5000 kn, to je neoporezivi odbitak, što će omogućiti ljudima koji imaju plaću u tom rasponu da im plaća odmah poraste za od 250 do 500 kuna mjesečno'', izjavio je bivši ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Nepovratna sredstva Europske unije pak za suvereniste u Škorinim redovima ne postoje. Domovinski pokret bazirat će program na samodostatnosti hrvatskog gospodarstva i očuvanju kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Tih 7, odnosno 10 milijardi dolara koje je Hrvatska tobože dobila na dar od EU nije poklonjen novac. Radi se o europskim obveznicama koje će Hrvatska morati vraćati dugi niz godina'', rekao je Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista.

Image
KRITIKA VLADI /

Branko Grčić: 'Hrvatska je posljednja članica po iskoristivosti fondova Europske unije!'

Image
KRITIKA VLADI /

Branko Grčić: 'Hrvatska je posljednja članica po iskoristivosti fondova Europske unije!'

Samodostatno gospodarstvo

A samodostatno gospodarstvo je temelj i platforme Možemo!, ali iz suprotnog političkog spektra. Samodostatna proizvodnja hrane koja bi bila baza i u javnim ustanovama, fokus na lokalnom razvoju koji bi bio odvojen od monokulture turizma...

''Ključno je da ekonomski razvoj bude i da se temelji na planiranom razvoju, da je jasno gdje idemo u sljedećih 20 godina. I što se tiče zelene industrije i obnovljivih izvora energije i zelene poljoprivrede jer bez toga onda ne možemo ni manje sektore gospodarske riješiti'', kazao je Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!

Ekonomski analitičar Damir Novotny objašnjava: "Građani od svakoga od njih žele čuti jednostavnu formulu. Izborni programi često pokazuju ono što ih ekonomija kao znanost uči - popis želja je neograničen, ali popis mogućnosti iz kojih financiramo te želje vrlo ograničen."

''Moramo naglasiti da ne možete vi Vladinim dekretima ubrzavati ekonomsku aktivnost, ne možete vi povećavati plaće zakonima, to mora doći iz ekonomske aktivnosti organski, ekonomski akteri, mala i srednja poduzeća moraju povećati svoju produktivnost i zato su potrebne investicije koje moraju doći s tržišta, a ne iz vladinog sektora'', rekao je Damir Novotny.

Novoj Vladi turistička sezona ovoga puta neće pomoći; a dobijemo li taj europski novac, uvjet će biti provedene tržišne reforme. One će se, za razliku od predizbornih obećanja, temeljito kontrolirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo