Josipović je most za suradnju HDZ-a i SDP-a

Koalicija HDZ-a i SDP-a i dalje je nemoguća iako se njihovi stavovi približavaju. Ipak, postoji realna mogućnost približavanja, i to zahvaljujući izabranom predsjedniku Ivi Josipoviću.

18.1.2010.
10:30
VOYO logo

Bez obzira na to što je izišao iz SDP-a, znakovita je izjava Ive Josipovića kako, osim državničke, pozicija predsjednika Republike ima i političku komponentu, pa se očekuje da bi budući predsjednik dijelom mogao zastupati stavove svoje dojučerašnje stranke, piše Večernji list.

No, u Banskim dvorima sve se glasnije spominje da bi svaki važniji zakon i odluku premijerka mogla, prije konačna izglasavanja na sjednici Vlade, predstaviti predsjedniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritike na odluke Vlade kojima je cilj izlazak iz krize, završetak pregovora s EU ili borba protiv korupcije za predsjednika Josipovića mogle bi značiti gubitak podrške javnosti, posebno kada Vladine odluke zaista rješavaju probleme.

Umjesto koalicije SDP-a i HDZ-a, mnogo je izglednija podrška najveće oporbene stranke odlukama Vlade. No, za kavu ili sastanak premijerke Jadranke Kosor i šefa oporbe Zorana Milanovića i dalje je prerano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnici premijerke uvjereni su kako je Milanovićev poziv na razgovor bio samo načelan, izrečen usred nadmoćne izborne pobjede na predsjedničkim izborima i bez stvarne želje za dijalogom s izvršnom vlašću.

Najraniji termin za taj sastanak bio bi potkraj veljače, nakon što Kosor obavi službeni posjet Berlinu i nakon kojega sazove predsjednike oporbenih parlamentarnih stranaka i izvijesti ih o stanju pregovora s EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tada su minimalni izgledi da Kosor od oporbe dobije široku potporu.

Može se očekivati potpora za gospodarske projekte i završetak pregovora s EU. Ali, borbu protiv korupcije oporbene stranke zasad ostavljaju Vladi pod izlikom da "je ne može voditi ista ili minimalno izmijenjena garnitura izvršne vlasti od one koja je godinama prešućivala ili čak poticala korupciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i čvrsti oporbeni stav o kresanju proračuna i zazivanje što skorijeg rebalansa za koji dosad nisu dali nijedan provediv prijedlog. Teško je očekivati da bi ove stavove mogao smekšati sastanak Kosor – Milanović, piše Večernjak.

Prethodni članci:

arti-201001160061006 arti-201001160072006 arti-201001140191006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo