ISTINE I MITOVI O ZAŠTITNIM MASKAMA - ŠTITE LI ILI ŠTETE? / Hrvatski stručnjaci otkrili koliko doista određene vrste imaju smisla

Image
Foto: Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL

Platnene maske nisu toliko učinkovite i one tek usporavaju respiratorne kapljice

24.9.2020.
7:04
Ilustracija: Duško Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

I nekoliko tjedana otkako je uvedena obveza nošenja zaštitne maske u javnom prijevozu, trgovinama, ali i većini škola, u javnosti i dalje traju prijepori o tome imaju li one smisla. O tome je novinarka Nove TV razgovarala sa stručnjacima.

Infektolog navodi kako maska ne ograničava dotok kisika pa u tom smislu ne šteti onima koji je nose, no pravo je pitanje u ovoj pandemiji koliko nas štite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof.dr.sc. Bruno Baršić, infektolog u KB Dubrava, kaže da ih koristi cijeli radni vijek - 40 godina. "Radio sam s maskom i s naočalama. I vidite, na kraju službe naočale morate prati koliko ima kapljica na njima, a to je i na licu. Znači te kapljice bih udahnuo da nisam nosio masku. To je dobro uhodana praksa", objasnio je Baršić.

Mikrobiologinja dr. sc. Ivančica Kovaček za kirurške maske kaže kako djelomično štite, ali ne u potpunosti. "Ja znam da je bilo puno zabuna jer su bile izdane različite smjernice. Ali sada znamo da su dosta učinkovite. Recimo da kirurške maske štite ljude oko mene od mojih izdahnutih kapljica i onih koji nastaju prilikom govora", objasnila je Kovaček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliki je zapravo rizik

Nađete li se u neposrednoj blizini zaražene osobe, a nitko nema masku, rizik od zaraze je vrlo visok. Ako vi kao zdravi imate masku, ali zaraženi je nema, rizik je visok.

Ako vi kao zdrava osoba nemate masku, a zaražena osoba ima masku, rizik od zaraze je srednji. Ako oboje imate masku, mogućnost od zaraze je niska. A ako se još udaljite barem metar i pol, rizik od zaraze je vrlo nizak, prenosi Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maske filtriraju 95 posto čestica

"Obično se njihova učinkovitost mjeri prema tome koliko čestica veličine 0,3 mikrometara propuštaju", objasnila je Kovaček. "Filtriraju 95% takvih čestica, ali kad se one namoče onda propuštaju više tih čestica", dodala je.

Puno toga ovisi o kvaliteti kirurške maske koju nosite, a trebala bi imati barem tri sloja. "Taj vanjski sloj, on je u bojama. Štiti od različitih kapljica i ne bi smio propuštati tekućine i sitne čestice", objasnila je tehnologinja u proizvodnji maski Ivana Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najvažniji sloj, što se tiče bakterijske obrane, je srednji sloj i za kirurušku masku, mora biti minimalno 95%. Unutrašnji sloj mora biti mekan i nježan, ide uz lice, mora biti mikrobiološki čist, ispravan", dodaje Boras.

Nakon proizvodnje, zaštitne maske prolaze testiranja kako bi dobile certifikat. "Proizvođač koji ima certifikat, stavlja na svoj proizvod oznaku norme, EN14683", objasnila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Platnene nisu toliko učinkovite

Platnene maske nisu toliko učinkovite i one tek usporavaju respiratorne kapljice, no ipak služe kao podsjetnik da trebamo držati distancu i redovito provoditi higijenske mjere.

Brak na prvu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo