OBJAVIO DZS / Inflacija u travnju 8,9 posto, porasla u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini najviše poskupjela hrana i piće

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Na godišnjoj razini, objavio je DZS, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 15,7 posto, Restorani i hoteli, za 15,5 posto, Razna dobra i usluge, za 11,0 posto. Slijedi skupina Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 10,8 posto, zatim Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva

16.5.2023.
11:25
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Inflacija u travnju iznosi 8,9 posto, javlja Državni zavod za statistiku (DZS). U odnosu na prošli mjesec, riječ je o rastu u prosjeku za 1 posto.

Na godišnjoj razini, objavio je DZS, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 15,7 posto, Restorani i hoteli, za 15,5 posto, Razna dobra i usluge, za 11,0 posto. Slijedi skupina Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, za 10,8 posto, zatim Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, za 8,6 posto, Odjeća i obuća, za 8,0 posto, Rekreacija i kultura, za 7,2 posto, Zdravlje, za 5,9 posto te Alkoholna pića i duhan, za 5,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
S 12 POSTO /

Pala inflacija u ožujku. DZS objavio najnovije podatke

Image
S 12 POSTO /

Pala inflacija u ožujku. DZS objavio najnovije podatke

Na mjesečnoj pak razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama Odjeća i obuća, za 6,2 posto, Restorani i hoteli, za 2,1posto, Razna dobra i usluge, za 1,1posto , Hrana i bezalkoholna pića, za 1,0 posto, Komunikacija, za 0,5 posto, Rekreacija i kultura te Prijevoz, po svakoj skupini za 0,4 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa, na godišnjoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Hrana, piće i duhan, za 14,0 posto, Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 8,8 posto, Usluge, za 7,8 posto, te Energija, za 1,4 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na mjesečnoj razini, porast cijena ostvaren je u komponentama Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 1,8 posto, Usluge, za 1,0 posto, te Hrana, piće i duhan, za 0,9 posto. Cijene su pale u komponenti Energija, za 0,2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo