HZZO SE OGLASIO NAKON ŠTO SU GRAĐANI SKUPILI 30.000 EURA ZA LORENU: / 'Pokrit ćemo troškove operacije i puta, rješenje je stiglo u petak'

Image
Foto: Lidija Ancić/Glas Slavonije

Nakon što su mediji u ponedjeljak objavili vijest da su hrvatski građani skupili potrebnih 30.

28.11.2017.
12:35
Lidija Ancić/Glas Slavonije
VOYO logo

Oni kažu da je HZZO još u petak izdao pozitivno rješenje za liječenje djevojčice Lorene Amidžić u Linzu. Također, uz liječenje je odobren i sanitetski prijevoz s medicinskom pratnjom do klinike u Linzu, a HZZO će također podmiriti troškove puta i boravka jednog od roditelja uz dijete. Uz to navode da je isti dan, kada je izdano rješenje, od klinike u Linzu faksom zatražena potvrda termina za operaciju.

HZZO je uz priopćenje dostavio i dopis klinici u Linzu iz kojeg se vidi da je prepiska obavljena u petak 24. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da je, unatoč raznim dezinformacijama u medijima, zahtjev za liječenjem rješavan po hitnom postupku i smatraju da je HZZO učinio sve kako bi djevojčica što je moguće prije otišla na potrebno liječenje, te dodaju kako su roditelji o rješenju obaviješteni.

Image

GRAĐANI OPET POKAZALI VELIKO SRCE: U samo dva dana prikupljen novac za malenu Lorenu, s roditeljima krenula u Austriju na operaciju koja joj život znači

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva djevojčica u Europi oboljela od sraslih čeljusti

Inače, Lorena Amidžić iz Črnkovaca prva je djevojčica u Europi koja boluje od kongenitalne fuzije maksile i imandibule desno – signatije. Komplicirani naziv dijagnoze zapravo znači da Lorena ima srasle čeljusti, a već od najobičnije prehlade, začepljenog nosića ili povraćanja, njezin je život u potpunosti ugrožen.

Operacija kojom bi se razdvojila gornja i donja čeljust izvodi se na jednoj austrijskoj klinici i stoji oko 30.000 eura. Njezina majka Anamarija Vidmar Amidžić rekla je u izjavi za medije da su od HZZO-a zatražili pomoć u podmirivanju troškova Lorenina operativnog zahvata u Austriji, no obavijest o rješenju do odlaska na put nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MALA LORENA JEDINA U EUROPI IMA OVU RIJETKU BOLEST: Ako se samo prehladi, prestat će disati – operacija je dogovorena, ali čeka se HZZO

Građani u 48 sati skupili 30.000 eura za operaciju

Srećom, nakon prvog apela u medijima, građani su još jednom pokazali kakvo veliko srce ima Hrvatska te je u svega 48 sati prikupljeno potrebnih 30.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je Lorena još jučer sa svojim roditeljima krenula u Linz u Klinik fur Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie. Tamo će vrhunski europski maksilofacijalni kirurzi predvođeni prim. dr. Michaelom Malekom u petak, 1. prosinca, razdvojiti njezine čeljusti, što će joj doslovce spasiti život.

"Nema riječi kojima bismo mogli dovoljno izraziti zahvalnost svim znanim i neznanim ljudima koji su nam kroz različite oblike pomoći izašli u susret u spašavanju života naše Lorene, jer svaka je donacija, pa i ona najmanja, bila korak bliže k našem cilju da je odvedemo na spasonosni operativni zahvat", kazala je za Glas Slavonije Lorenina majka, Anamarija Vidmar Amidžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo