HZZO: / Nakon oplodnje nema traženja posla

Riječanka nije bila radno sposobna jer joj je liječnik, objašnjavaju u HZZO-u, nakon umjetne oplodnje preporučio mirovanje, pa nema pravo niti na naknadu plaće zbog bolovanja.

25.3.2010.
9:49
VOYO logo

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), koji je 35-godišnjoj trudnoj I.S. iz Rijeke ukinuo pravo na trudničko bolovanje i naknadu plaće tijekom trudnoće, oglasio se u srijedu, osam dana od upita i dan nakon što je Novi list objavio priču.

Podsjetimo, I.S. se, nakon 26 dana provedenih na burzi zbog bivšeg poduzeća koje je otišlo u stečaj, ponovno zaposlila, a u međuvremenu, dok je bila na Zavodu za zapošljavanje, otišla na ranije dogovoreni, prvi dotad, postupak potpomognute oplodnje. Dvadeset dana od novog zapošljavanja potvrđena joj je višeplodna trudnoća, a rješenjem iz veljače ove godine HZZO u Rijeci joj ukida pravo na trudničko bolovanje i naknadu plaće jer je prilikom zapošljavanja, deset dana od postupka oplodnje, kažu, bila "nesposobna za zapošljavanje". "HZZO ima pravo i obvezu za trajanja statusa osigurane osobe provjeravati postojanje okolnosti na osnovi kojih je prijava podnesena, odnosno na osnovi kojih je osobi priznat status osigurane osobe. Ako se u postupku provjere postojanja okolnosti i istinitosti činjenica temeljem kojih je podnesena prijava na obvezno zdravstveno osiguranje utvrdi nepostojanje okolnosti za stjecanje statusa prema zakonskoj osnovi osiguranja za koju je prijava podnesena, odnosno ako se utvrdi da je prijava utemeljena na neistinitim činjenicama, Zavod takvu prijavu neće prihvatiti, odnosno poništiti će tako utvrđen status", ističu iz 'centrale' HZZO-a u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističu da je utvrđeno da gospođa u vrijeme zasnivanja radnog odnosa nije bila sposobna za njegovo zasnivanje. Kažu da se I.S zaposlila 27. studenog 2009., iako već iz nalaza KBC-a Rijeka od 17.11.2009.g. proizlazi da joj je doktor ginekolog preporučio mirovanje nakon provedenog postupka, kažu, "umjetne oplodnje".

Budući da nije više obvezno osigurana kao osoba u radnom odnosu, zaključuju da nema pravo niti na naknadu plaće zbog bolovanja te shodno tome osiguranici njezin izabrani doktor ne može izdati Izvješće o bolovanju. Drugima rijačima Riječanka je proglašena radno nesposobnom, zato što je deset dana prije zapošljavanja bila na postupku potpomognute oplodnje, nakon kojeg joj je preporučeno mirovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnik: Mirovanje ne znači da je žena radno nesposobna

"Preporučeno mi je mirovanje, ali na način da ne idem u teretanu, na plivanje ili slično. Mirovanje ne znači da ne mogu raditi svoj posao u administraciji!", ogorčena je I.S., ističući da su joj prva ukinuli su na temelju nalaza o trudnoći. Zaključuje kako je ona je bila u trenutku postupka zdrava, odnosno problem je bio isključivo muške, suprugove neplodnosti, a da preporuka mirovanja svakako nije preporuka prestanka rada.

Dr.sc. Ivan Vlastelić, pročelnik Odjela za humanu reprodukciju pri KBC-u Rijeka, na kojem je I.S. i napravljen postupak, kaže da preporuka mirovanja nakon postupka, pogotovo ako je riječ o muškoj neplodnosti, i potpuno zdravoj ženi, znači da se žena ne smije prenaprezati, odlaziti u saunu i slično. To nipošto, ističe dr. Vlastelić, ne znači da je žena radno nesposobna, a pogotovo za obavljanje administrativnih poslova "Rodi li se u Hrvatskoj i jedno jedino dijete više ako dozvolimo zamrzavanje zametaka, zakon treba mijenjati", rekao je, kako saznaje Jutarnji list, predsjednik Ivo Josipović ministru zadravstva Darku Milinoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku koji se održao prošli tjedan, Josipović je rekao kako ovako rigorozan zakon o medicinskoj oplodnji u svijetu imaju samo Salvador, Bangladeš i Hrvatska. Predsjednik tvrdi da je Zakon povećao rizike umjetne oplodnje i smanjio uspješnost postupaka.

Prethodni članak:

arti-201003240129006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo