crne prognoze / Hrvatskoj prijeti urušavanje životnog standarda građana: Sve skuplja je hrana, a evo kada poskupljuju struja i plin

Image
Foto: Borna Filić/Pixsell/Ilustracija

Najveća je to stopa inflacije još od veljače 2013., odnosno u posljednjih devet godina

19.12.2021.
10:33
Borna Filić/Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

Iz mjeseca u mjesec život je u Hrvatskoj sve skuplji i građanima treba sve više novca za pokrivanje osnovnih potreba, jasno je to svima koji svakodnevno u trgovinama kupuju namirnice, a mjesečna objava Državnog zavoda za statistiku o potrošačkim cijenama samo potvrđuje da inflacija u Hrvatskoj ubrzava prema kraju godine, pa je tako u studenome skoro dosegnula pet posto. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prošlom su mjesecu bile, prema podacima DZS-a, veće 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u samo mjesec dana, u odnosu na listopad, veće su za 0,7 posto. Najveća je to stopa inflacije još od veljače 2013., odnosno u posljednjih devet godina, piše Novi list.

Plin i struja

I dok je na početku godine, zbog povećanja trošarina, inflaciju proizvodio rast cijena duhana i alkohola, pa je nakon toga primat preuzeo promet, zbog rasta cijena energenta, odnosno nafte, pa posljedično goriva, nakon prvog polugodišta najveći doprinos inflaciji daje rast cijena hrane. Tako su u studenome u odnosu na listopad cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle za 1,5 posto, dok je obuća i odjeća poskupjela za 1,3 posto. U odnosu na isti mjesec prošle godine, prema podacima DZS-a, cijene hrane su veće za 5, 7 posto i veći rast je zabilježen jedino u kategoriji prijevoza i to za čak 12,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve prognoze govore da će cijene nastaviti rasti i ovoga mjeseca, a malo je šanse da se rast zaustavi početkom sljedeće godine. Uz sve to, Hrvatsku do početka travnja sljedeće godine očekuju i odluke o novim cijenama struje i plina za kućanstva, koja su u jesen ove godine bila pošteđena udara poskupljenja tih energenata koji je pogodio kućanstva u većini europskih zemlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo