čekaju poziv / Hrvatski tim u pripravnosti za Tajland: 'U svjetskoj speleospasilačkoj asocijaciji HGSS visoko kotira'

U pomoć spašavanja tajlandskim dječacima mogao bi i poseban tim Hrvatske gorske službe spašavanja

4.7.2018.
19:20
VOYO logo

Mrak, vodene struje i labirint kanala - sati su trebali čak i iskusnim britanskim roniocima da dođu do dječaka. Iako neki od njih ne znaju niti plivati, trenutačno uče roniti kako bi uz pomoć maski za zrak preko cijelog lica mogli isplivati na sigurno.  

Za njihovo izvlačenje spreman je i hrvatski tim, koji je pozvan na pripravnost. "HGSS ima specijalizirane timove za to, i naravno čekamo poziv tajlandske vlade. U toj svjetskog speleospasilačkoj asocijaciji HGSS visoko kotira", kazao je Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnih akcija bilo je u Hrvatskoj, ali tražilo se mrtve. Za izvlačenje tajlandskih dječaka najbrži je način - put kojim su i ušli, ali sada kroz vodu. Reljefni prikaz pokazuje nekoliko kilometara špilje kroz koju bi morali proći, uskim kanalima, a neki su potpuno pod vodom. Problem i za iskusne ronioce, a posebno djecu od kojih neki ne znaju ni plivati.

>> Akcija izvlačenja: Američki specijalci s dječacima vježbaju stavljanje maske i disanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će biti složen proces ima rizike, treba preroniti stotine metara kanala, nekome kome ambijent je stran nema obuke to je momenat povećanog rizika", objašnjava Prizmić.

U nedovoljno istraženoj špilji, zamućenoj vodi, smanjenoj vidljivosti lako može doći do panike. "U svijetu postoje nosiljke koje imaju unutra kisik i dihalice, uz malu edukaciju njih se može izvući ali uz pratnju ronioca, speleoronioca", tvrdi Stipe Božić, član HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> VIDEO Akcija spašavanja djece zarobljene u tajlandskoj špilji trajat će mjesecima? 

No, u igri su i  druge mogućnosti. - bušenje stijene i zemlje i da se tako dođe do dječaka. "Te stvari se još ispituju i onda će se procijeniti. u našoj struci imate procjenu rizika varijanta 1, b i c i svaka ima benefite. U ovom slučaju je najvažnije spasiti živote djece", tvrdi Prizmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Djeca zarobljena u špilji: 'Trebat će naučiti plivati ili čekati mjesecima'

"U najgoroj varijanti je da se njih zbrine tamo gdje jesu i da se čeka da se osuši i da se voda povuće, ali ja mislim da će to oni riješit", smatra Božić. Iako se čini stravično, kažu stručnjaci u špilji su neki speleolozi živjeli i godinu dana. U svakom slučaju ne treba žuriti, da se rizičnom akcijom ne dovedu u pitanje životi 12 dječaka i njihovog trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo