Hrvatska u skupini zemalja s manjkavom demokracijom

The Economist Intelligence Unit ove je subote objavio svoje godišnje izvješće o indeksu demokracije u 167 zemalja svijeta. Hrvatska se ove godine nalazi na istom mjestu kao i lani.

17.12.2011.
17:04
VOYO logo

Hrvatska je završila na 53. mjestu liste, ispred Srbije, Crne Gore, Albanije i BiH. Od naših susjeda, na 30. mjestu nalazi se Slovenija, a najbolje je u središnjoj i jugoistočnoj Europi prošla Austrija, koja se nalazi na 13. mjestu - u skupini zemalja s potpunom demokracijom.

Hrvatska se pak nalazi u grupi zemalja s manjkavom demokracijom, u kojoj se nalazi i Italija (31), Mađarska (49), Bugarska (52), Rumunjska (53), Srbija (64), Makedonija (73), Crna Gora (74), Albanija (84), BiH (95).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvih pet mjesta nalaze se Norveška, Island, Danska, Švedska, i Novi Zeland, a na posljednjih pet mjesta su Mianmar, Uzbekistan, Turkmenistan, Čad i Sjeverna Koreja.

Inače, indeks demokracije određuje se prema pet pokazatelja: izborni proces i pluralizam, građanske slobode, funkcioniranje vlade, političko sudjelovanje i politička kultura. Zemlje su po dobivenim indeksima svrstane u četiri kategorije: potpuna demokracija, manjkava demokracija, hibridni režimi i autoritarni režimi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo