Europa potvrdila ono što svi već odavno znamo!

4.12.2013.
9:09
VOYO logo

U svojoj je analizi Komisija koristila brojne kriterije, od zakonske regulative, javnih politika, ljudskih resursa, plaćanja mita, lakog pristupa javnom servisu, neovisnosti pravosuđa, i kao što pretpostavljate Hrvatska nije prošla dobro, piše Novi list.

Kad je u pitanju učinkovitost vlasti, od same Vlade, preko njoj podređenih činovnika do lokalnih vlasti u provođenju zacrtanih javnih politika Hrvatska se nalazi među četvrtinom najlošijih zemalja. Od nje je u EU lošije tek šest zemalja, ali i tu je poziciju Hrvatska zaslužila tek u 2012. godini kada je iza sebe tijesno ostavila Poljsku i Mađarsku, koje su godinu dana ranije bile bolje rangirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za očekivati je da Hrvatska s obzirom i na financijska sredstva ne bude bolje rangirana od bogatijih starih članica EU, ali s obzirom na to da je njezin trošak javne uprave nešto niži od prosjeka EU i viši od novca kojeg na javnu upravo troše članice koje su nekada pripadale komunističkom bloku, činjenica da je Hrvatska postigla puno lošiji rezultati od prosjeka EU govori da problem nije količina novca koja se troši na javnu upravu.

Najbolji Finci, Danci i Šveđani

Najučinkovitije vlasti u EU imaju Finci, zatim slijede Danska i Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je u pitanju modernizacija javne uprave, jedan od kriterija kojima je mjeri Komisija je pristup javnim servisima građanima od 25 do 54 godine, dakle populaciji za koju se pretpostavlja da je zaposlena i da ne može u svako doba ušetati u bilo koji ured javne uprave. Jedan od važnijih pokazatelja pritom je pristup javnim uslugama putem interneta. Hrvatska je tu na začelju i iza nje je samo susjedna Italija.

Cijeli članak pogledajte http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Analiza-pokazala-Hrvatska-javna-uprava-medu-najlosijima-u-Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo