Hrvatska će biti podijeljena na pet izbornih jedinica

Novoj parlamentarnoj većini HDZ je ostavio izradu izmjena Zakona o izbornim jedinicama koje je u svojem izvještaju u prosincu 2010. godine naložio Ustavni sud.

7.12.2011.
13:51
VOYO logo

Jedinice bi se trebale odrediti "tako da se broj birača u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od pet posto". Velika razlika u broju birača između pojedinih izbornih jedinica bila je, naime, osnovni motiv Ustavnom sudu da bivšoj vladi Jadranke Kosor naloži izmjenu Zakona.

Sukladno Zakonu o izboru zastupnika preporučeno je da se "pri određivanju izbornih jedinica, koliko je to najviše moguće, vodi računa o zakonom utvrđenim područjima županija, gradova i općina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje Novi list u Kukuriku koaliciji već su spremili nacrt zakonskih izmjena. Tako bi se na idućim parlamentarnim izborima stranke trebale natjecati za naklonost birača u pet izbornih jedinica.

U svakoj izbornoj jedinici birao bi se drugačiji broj zastupnika

Tih pet izbornih jedinica sastavilo bi se grupiranjem cijelih županija. Jednu bi jedinicu činilo pet slavonskih županija (Vukovarska, Osječka, Virovitička, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska), dok bi se četiri dalmatinske županije (Šibensko-kninska, Zadarska, Splitska i Dubrovačko-neretvanska) našle zajedno u drugoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, treća izborna jedinica pokrivala bi prostor Zagreba i Zagrebačke županije, a četvrta izborna jedinica okupila bi Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju. Preostala, peta jedinica obuhvaćala bi Međimursku, Varaždinsku, Krapinsku, Koprivničku, Bjelovarsku, Sisačku i Karlovačku županiju.

U svakoj od pet izbornih jedinica birao bi se, zbog razlika u broju birača, drugačiji broj zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo