PRVO U HRVATSKOJ: / Ovakvo vozilo Hitne pomoći još niste vidjeli, pogledajte što sve može

Image
2.2.2017.
14:00
VOYO logo

Prikolica sadrži svu potrebnu opremu za pomoć unesrećenima, kao što su velike količine sredstava za imobilizaciju, lijekovi, infuzije, zavojni materijal i medicinski kisik. Ima mogućnosti spajanja na vanjski izvor električne energije, ali i vlastiti agregat, akumulator i reflektore za rad noću.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Davor Vukobrat kazao je da je prikolica, izrađena u Hrvatskoj, nabavljena krajem prošle godine, njena vrijednost je 100.000 kuna, a za akumulator, agregat i dva reflektora izdvojilo se dodatnih 30.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su u Zavodu sami došli do ideje da se nabavi ovakva prikolica, kao prva takvog tipa u županijskim zavodima za hitnu medicinu u Hrvatskoj, i to po uzoru na neke druge europske zemlje koje imaju slična vozila.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina naveo je da je Zavod lani nabavio rekordnih 14 vozila, od kojih je deset kupljeno iz županijskog proračuna, a ostala četiri iz iznosa za decentralizirane funkcije u zdravstvu. Ova investicija je ukupno veća od 5,6 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U proteklih pet godina županija je za Zavod nabavila 36 vozila za hitnu medicinu", kazao je Komadina i dodao da će se ovo vozilo s prikolicom koristiti prije svega za uvježbavanje timova te izrazio nadu da se nikad neće koristiti za svoju temeljnu namjenu - spašavanje ljudi u većim nesrećama, poput velikih prometnih nesreća, elementarnih nepogoda ili terorističkih napada.

Zavod je u 2016. obavio 27.352 intervencije na terenu, što je najviše od njegova utemeljenja. Najviše intervencija je bilo u Rijeci (13.760), a slijede ispostava u Crikvenici (2761), Krk (2680) i Opatija (2507 hitnih intervencija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo